| 156 |
| VYHLÁŠKA |
| Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy |
| z 12. septembra 1988 |
| o základných podmienkach dodávky potravinárskych a niektorých iných výrobkov |
| Federálne ministerstvo poľnohospodárstva a výživy po dohode so zúčastnenými ústrednými orgánmi a Štátnou arbitrážou Československej socialistickej republiky podľa § 392 ods. 1 Hospodárskeho zákonníka č. 109/1964 Zb. v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) ustanovuje: |
|
|
| PRVÁ ČASŤ |
| PREDMET A ROZSAH ÚPRAVY |
| § 1 |
| (1) Táto vyhláška upravuje hospodárske záväzky pri príprave dodávok a pri dodávkach |
| a) všetkých potravinárskych výrobkov |
| b) ostatných výrobkov, ktoré vyrábajú organizácie potravinárskeho priemyslu v pôsobnosti Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Českej socialistickej republiky a Ministerstva poľnohospodárstva a výživy Slovenskej socialistickej republiky. |
| (2) Vyhláška sa nevzťahuje na dodávky na vývoz a z dovozu a na špeciálne výrobky vyrábané podľa technických podmienok dojednaných medzi výrobcami a Federálnym ministerstvom národnej obrany. |
| DRUHÁ ČASŤ |
| HOSPODÁRSKE ZMLUVY A DODACIE PODMIENKY |
| DRUHÁ HLAVA |
| DODACIE PODMIENKY |
| § 16 |
| Záručná doba |
| Záručná doba je ustanovená v príslušných technických normách; ak nie je takto ustanovená, je 6 mesiacov od splnenia dodávky. Pri mäse, mäsových výrobkoch a mäsových konzervách a polokonzervách je záručná doba ustanovená v prílohe vyhlášky. |
|
|
| TRETIA ČASŤ |
| ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA |
| § 20 |
| Zrušujú sa |
| 1. vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 49/1977 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky potravinárskych a niektorých iných výrobkov, v znení vyhlášky č. 137/1985 Zb., |
| 2. vyhláška Federálneho ministerstva poľnohospodárstva a výživy č. 50/1977 Zb., ktorou sa vydávajú základné podmienky dodávky potravinárskych výrobkov dodávaných organizáciám štátneho a družstevného maloobchodu a spotrebiteľským organizáciám, v znení vyhlášky č. 138/1985 Zb. |
| § 21 |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia. |
|
|
| Minister: |
| Ing. Toman CSc. v. r. |
|
|
| Príloha vyhlášky č. 156/1988 Zb. |
| ZÁRUČNÁ DOBA |
| Záručná doba sa určuje takto: |
| 1. pri výsekovom mäse: |
| a) ak ide o vnútorné zaparenie, vnútorný cudzí pach spôsobený kŕmením, o vnútorné nádory, hnisavé a rôsolovité ložiská a krvné zrazeniny, pri konskom mäse aj černidlo alebo ak ide o cudzí pach spôsobený pohlavím zvieraťa - 96 hodín; |
| b) surová masť a surový loj - 96 hodín; |
| c) balené porciované výsekové mäso a balená surová masť - 24 hodín; |
| d) opracované mäso na kuchárske účely - 24 hodín; |
| 2. pri vnútornostiach (droboch): |
| lehota do trvania času predaja v predajni v deň dodávky; pri popoludňajšom rozvoze do 10. hodiny dopoludnia nasledujúceho dňa; |
| 3. pri polotovaroch: |
| rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 24 hodín; |
| 4. pri mäsových výrobkoch, ak ide o vady, ktoré vznikli v dôsledku nedodržania technologického postupu pri výrobe: |
| a) drobné mäsové výrobky, mäkké salámy, špeciálne mäsové výrobky, surové a varené údené mäsá - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 80 hodín; |
| b) trvanlivé mäsové výrobky - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 96 hodín; |
| c) jaternice a jelítka každého druhu, krvavnice, sekaná pečienka každého druhu, pečené hašé a ostatné výrobky patriace do skupiny ostatných mäsových výrobkov - lehota do trvania času predaja v predajni v deň dodávky, pri popoludňajšom rozvoze do 10. hodiny dopoludnia nasledujúceho dňa; |
| d) ostatné varené výrobky zo skupiny varených výrobkov - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 76 hodín; |
| e) mäsové výrobky vákuové balené najdlhšie do 96 hodín; |
| 5. pri konzervách do priameho predaja - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však 5 mesiacov odo dňa dodávky; |
| 6. pri polokonzervách 1 mesiac odo dňa dodávky; |
| 7. pri škvarenej masti a topenom loji - rozmedzie medzi dvoma časovo najbližšími dodávkami, najdlhšie však do 21 dní; |
| 8. pri údenej slanine - 96 hodín; |
| 9. pri sedliackych škvarkách - 80 hodín. |