| 205 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky |
| zo 4. apríla 2007 |
| o klasifikácii jatočne opracovaných tiel ošípaných, o odbornej príprave a o osvedčení o odbornej spôsobilosti |
| Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) podľa § 7 ods. 5 a 7 zákona č. 491/2001 Z. z. o organizovaní trhu s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami v znení zákona č. 596/2006 Z. z. ustanovuje: |
|
|
| § 1 |
| (1) Klasifikácia jatočne opracovaných tiel ošípaných (ďalej len „klasifikácia“) sa vykonáva u jatočne opracovaných tiel ošípaných. |
| (2) Jatočne opracovaným telom ošípanej na účely tejto vyhlášky je jatočné telo zabitej ošípanej s dvoma k sebe patriacimi polovičkami s hlavou, bez obličkového tuku, bez orgánov panvovej dutiny, hrudnej dutiny a brušnej dutiny vybratých aj s prirasteným tukom, ďalej bez jazyka, štetín, paznechtov, pohlavných orgánov, obličiek, bránice a chvosta. |
| § 2 |
| (1) Jatočne opracované telá ošípaných sa zatrieďujú do tried kvality podľa hmotnosti, pohlavia a obsahu chudého mäsa podľa prílohy č. 1. |
| (2) Preberacia hmotnosť je hmotnosť zistená vážením v teplom stave bezprostredne po skončení zabitia a veterinárnej prehliadky, a to najneskôr do 45 minút po vykrvovacom vpichu. Preberacia hmotnosť sa zaokrúhľuje matematicky na celé kilogramy. |
| (3) Prepočítaná hmotnosť v živom stave je hmotnosť jatočne opracovaného tela ošípanej v teplom stave po zabití vynásobená koeficientom 1,26. |
| (4) Obsah chudého mäsa jatočne opracovaného tela ošípanej sa určuje spôsobom uvedeným v osobitnom predpise.1) |
| (5) Súčasťou klasifikácie a zatriedenia jatočne opracovaného tela ošípanej do tried kvality je aj posúdenie správnosti rozdelenia a opracovania jatočne opracovaného tela ošípanej podľa § 1 ods. 2. |
| § 3 |
| (1) Jatočne opracované telo ošípanej sa označuje ihneď po klasifikácii zdravotne neškodnou, nezmývateľnou a nerozmazateľnou farbou. |
| (2) Označovanie jatočne opracovaných tiel ošípaných sa vykoná písmenom triedy kvality podľa prílohy č. 1. |
| (3) Označovanie jatočne opracovaných tiel sa vykonáva na koži zadnej nožičky alebo na prednej časti stehna každej jatočnej polovičky, pričom písmená a číslice sú vysoké najmenej 20 mm, ľahko čitateľné a nerozmazateľné. Okrem označovania triedou kvality sa označuje jatočne opracované telo ošípanej odtlačkom pečiatky, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 3 prvom bode. Vyhotovenie dokumentov o označovaní jatočne opracovaných tiel ošípaných sa potvrdzuje odtlačkom pečiatky, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 3 druhom bode. |
| (4) Označovanie jatočne opracovaných tiel ošípaných odtlačkom pečiatky možno nahradiť etiketou s rozmermi najmenej 5 x 10 cm. Etikety možno skladovať a pripevňovať len v schválených zariadeniach,2) |
| § 4 |
| (1) O vykonaných klasifikáciách jatočne opracovaných tiel ošípaných v bitúnku sa vyhotoví protokol o klasifikácii v štyroch vyhotoveniach podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 4. |
| (2) Protokol o klasifikácii sa vyhotovuje spoločne pre celú skupinu dodaných jatočne opracovaných tiel ošípaných od jedného dodávateľa za každý deň. |
| (3) Originál protokolu o klasifikácii sa odovzdáva dodávateľovi. Prvé vyhotovenie protokolu o klasifikácii sa uchováva u klasifikátora najmenej jeden rok od dátumu vyhotovenia protokolu o klasifikácii. Druhé vyhotovenie protokolu o klasifikácii v elektronickej podobe sa zasiela do Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat podľa pokynov Centrálnej evidencie hospodárskych zvierat. Tretie vyhotovenie protokolu o klasifikácii sa odovzdáva bitúnku (prevádzkarni), v ktorom sa klasifikácia uskutočnila. |
| § 5 |
| (1) Prihlášku na odbornú prípravu klasifikátora predkladá uchádzač Centru výskumu živočíšnej výroby v Nitre (ďalej len „poverená organizácia“) na tlačive podľa vzoru uvedeného v prílohe č. 5 s označením na obálke „Kurz klasifikátorov“. |
| (2) Dátum a miesto konania odbornej prípravy klasifikátorov sa oznámi uchádzačovi. Odbornú prípravu klasifikátorov tvorí teoretická časť a praktický výcvik a ukončuje sa záverečnou odbornou skúškou. Organizáciu skúšky upraví skúšobný poriadok poverenej organizácie. Na účely overovania odbornej pripravenosti sa zriaďuje skúšobná komisia. |
| § 6 |
| (1) Po úspešnom absolvovaní skúšky vydá skúšobná komisia absolventovi osvedčenie o odbornej spôsobilosti na klasifikáciu jatočne opracovaných tiel ošípaných s prideleným identifikačným číslom (ďalej len „osvedčenie“) na dobu piatich rokov. Vzor osvedčenia je uvedený v prílohe č. 6. |
| (2) Po uplynutí platnosti osvedčenia možno opakovane absolvovať odbornú prípravu a zložiť skúšky na predĺženie platnosti osvedčenia vždy na ďalších päť rokov. |
| § 7 |
| Pre držiteľov osvedčenia okrem odbornej prípravy podľa § 5 sa uskutočňuje každý rok priebežná odborná príprava. |
| § 8 |
| Osvedčenie vydané podľa doterajšej vyhlášky sa považuje za osvedčenie vydané podľa tejto vyhlášky. |
|
|
| § 9 |
| Zrušuje sa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 464/2004 Z. z. o klasifikácii jatočných ošípaných a o vydávaní osvedčenia o odbornej spôsobilosti. |
| § 10 |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. mája 2007. |
|
|
| Miroslav Jureňa v. r. |
|
|
| Príloha č. 1 k vyhláške č. 205/2007 Z. z. |
| TRIEDY KVALITY |
| 1. Triedy kvality jatočne opracovaných tiel ošípaných s preberacou hmotnosťou od 60 kg do 120 kg, ktoré podliehajú klasifikácii |
| Trieda kvality | Obsah chudého mäsa
(v %) | S | 60 a viac | E | 55 až 59,9 | U | 50 až 54,9 | R | 45 až 49,9 | 0 | 40 až 44,9 | P | menej ako 40 |
|
| 2. Triedy kvality jatočne opracovaných tiel ošípaných, ktoré nepodliehajú klasifikácii podľa prvého bodu |
| Trieda kvality | Požiadavka | N | jatočne opracované telá ošípaných do 59,9 kg vrátane, | T | jatočne opracované telá ošípaných nad 120 kg, | Z | jatočne opracované telá zmäsilých prasníc a rezákov, | H | jatočne opracované telá chudých prasníc a rezákov, | K | jatočne opracované telá kancov a kryptorchidov. | |
| Príloha č. 3 k vyhláške č. 205/2007 Z. z. |
| .png)
|
| Príloha č. 4 k vyhláške č. 205/2007 Z. z. |
| .png)
|
| Príloha č. 5 k vyhláške č. 205/2007 Z. z. |
| .png)
|
| Príloha č. 6 k vyhláške č. 205/2007 Z. z. |
| .png)
|
| Poznámky pod čiarou |
| 1) Rozhodnutie Komisie 2009/622/ES z 20. augusta 2009, ktorým sa schvaľujú metódy klasifikácie jatočných tiel ošípaných na Slovensku (Ú. v. EÚ L 224, 27. 8. 2009). |
| 2) § 41 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti. |