| 100 |
| NARIADENIE VLÁDY |
| Slovenskej republiky |
| z 27. januára 2016, |
| ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z. z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam |
| Vláda Slovenskej republiky podľa § 2 ods. 1 písm. k) zákona č. 19/2002 Z. z., ktorým sa ustanovujú podmienky vydávania aproximačných nariadení vlády Slovenskej republiky v znení zákona č. 207/2002 Z. z. nariaďuje: |
|
|
| Čl. I |
| Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z. z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam sa mení a dopĺňa takto: |
| 1. V § 7 odsek 2 znie: |
| „(2) Malým množstvom prvotných produktov rastlinného pôvodu je množstvo, ktoré prvovýrobca priamo predáva konečnému spotrebiteľovi alebo dodáva miestnej maloobchodnej prevádzkarni, ktorá priamo zásobuje konečného spotrebiteľa, ak ide ročne o |
| a) zrno obilnín, z každého druhu do 500 kg, |
| b) zrno pohánky, ciroku, prosa a kultúrnych druhov láskavca do 500 kg, |
| c) suché strukoviny do 500 kg, |
| d) olejniny do 500 kg, |
| e) konzumné zemiaky do 2 000 kg, |
| f) hlúbovú zeleninu do 2 000 kg, |
| g) plodovú zeleninu, z každého druhu do 500 kg, |
| h) koreňovú zeleninu, z každého druhu do 500 kg, |
| i) cibuľovú zeleninu do 200 kg, |
| j) strukovú zeleninu do 300 kg, |
| k) listovú zeleninu do 150 kg, |
| l) jadrové ovocie do 2 000 kg, |
| m) kôstkové ovocie do 1 000 kg, |
| n) bobuľové ovocie vrátane hrozna stolového alebo muštového na priamy konzum do 250 kg, |
| o) škrupinové ovocie nelúpané do 700 kg, |
| p) byliny do 50 kg, |
| q) pestované huby do 50 kg.“. |
| 2. Za § 7 sa vkladá § 7a, ktorý vrátane nadpisu znie: |
| „§ 7a |
| Dodávanie malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu konečnému spotrebiteľovi alebo miestnej maloobchodnej prevádzkarni |
| (1) Malým množstvom spracovaných produktov rastlinného pôvodu je množstvo, ktoré prvovýrobca vyrába vo svojom súkromnom hospodárstve a priamo predáva konečnému spotrebiteľovi alebo dodáva miestnej maloobchodnej prevádzkarni, ktorá priamo zásobuje konečného spotrebiteľa, ak ide ročne o |
| a) spracované ovocie do 1 250 kg hmotnosti suroviny, najmä lekvár,19a) džem,19b) kompót,19c) |
| b) spracovanú zeleninu do 1 250 kg hmotnosti suroviny, najmä nakladanú zeleninu,19d) sterilizovanú zeleninu,19e) |
| c) kvasenú kapustu19d) do 500 kg hmotnosti suroviny, |
| d) pestované konzervované huby19f) do 50 kg hmotnosti suroviny, |
| e) pestované sušené huby19g) do 50 kg hmotnosti suroviny, |
| f) sirupy, ovocné šťavy19h) a zeleninové šťavy do 1 250 kg hmotnosti suroviny, |
| g) sušené kuchynské byliny do 50 kg hmotnosti suroviny, |
| h) spracované produkty z obilia a zemiakov do 400 kg hmotnosti suroviny, najmä lokše, pagáče, cestoviny, |
| i) pochutiny na báze spracovaného ovocia a zeleniny do 100 kg hmotnosti hotového výrobku, najmä sušené ochutené semená olejnín, ovocné čaje a ovocné octy do 200 l. |
| (2) Výrobcom podľa odseku 4 je ten, kto spracúva produkty z vlastnej pestovateľskej činnosti, vyrába z nich produkty uvedené v odseku 1 a je na tento účel zaregistrovaný na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.19i) |
| (3) Výrobca malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu je povinný používať len také suroviny, ktoré zodpovedajú požiadavkám bezpečnosti potravín.19j) |
| (4) Výrobca malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu |
| a) zodpovedá za bezpečnosť a kvalitu spracovaných produktov, |
| b) musí byť zdravotne spôsobilý; zdravotnú spôsobilosť preukazuje potvrdením lekára o zdravotnej spôsobilosti,19k) |
| c) vedie evidenciu o dátume, druhu, množstve, zložení a teplote skladovania vyrobených produktoch rastlinného pôvodu, a to |
| 1. celkového množstva, |
| 2. priamo predaných produktov konečnému spotrebiteľovi alebo na miestnom trhovisku, |
| 3. produktov dodaných do miestnych maloobchodných prevádzkarní vrátane názvov a adries týchto prevádzkarní, |
| d) je povinný označiť svoje predajné miesto menom a priezviskom, adresou a registračným číslom, |
| e) je povinný produkty označiť údajmi o názve produktu a jeho cene, menom a priezviskom výrobcu, registračným číslom a rokom výroby produktu; na požiadanie podáva ústnu informáciu o ostatných údajoch.“. |
| Poznámky pod čiarou k odkazom 19a až 19k znejú: |
| „19a) § 2 písm. c) vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 132/2014 Z. z. o spracovanom ovocí a zelenine, jedlých hubách, olejninách, suchých škrupinových plodoch, zemiakoch a výrobkoch z nich. |
| 19b) § 2 písm. f) vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 44/2012 Z. z. o ovocných džemoch, rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré. |
| 19c) § 2 písm. e) vyhlášky č. 132/2014 Z. z. |
| 19d) § 2 písm. i) vyhlášky č. 132/2014 Z. z. |
| 19e) § 2 písm. j) vyhlášky č. 132/2014 Z. z. |
| 19f) § 2 písm. q) vyhlášky č. 132/2014 Z. z. |
| 19g) § 2 písm. p) vyhlášky č. 132/2014 Z. z. |
| 19h) §2 písm. e) vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 292/2013 Z. z. o ovocných šťavách a niektorých podobných výrobkoch určených na ľudskú spotrebu. |
| 19i) § 6 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov. |
| 19j) § 3 ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov. |
| 19k) § 4 ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov.“. |
|
|
| Čl. II |
| Toto nariadenie vlády nadobúda účinnosť 1. marca 2016. |
|
|
| Robert Fico v. r. |