| 180 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky |
| z 2. mája 2016 |
| o potravinárskych kazeínoch a potravinárskych kazeinátoch |
| Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov ustanovuje: |
|
|
| § 1 |
| Táto vyhláška upravuje požiadavky na potravinárske kazeíny a potravinárske kazeináty určené na ľudskú spotrebu a na ich zmesi. |
| § 2 |
| Na účely tejto vyhlášky sa rozumie |
| a) potravinárskym kyslým kazeínom mliečny výrobok získaný oddelením, praním a vysušením kyslej zrazeniny odstredeného mlieka a/alebo iných výrobkov získaných z mlieka, |
| b) potravinárskym sladkým kazeínom mliečny výrobok získaný oddelením, praním a vysušením zrazeniny odstredeného mlieka a/alebo iných výrobkov získaných z mlieka; zrazenina sa získa pôsobením syridla alebo iných enzýmov koagulujúcich mlieko, |
| c) potravinárskym kazeinátom mliečny výrobok získaný reakciou potravinárskeho kazeínu alebo zrazeniny potravinárskeho kazeínu s neutralizujúcimi látkami a následným sušením. |
| § 3 |
| (1) Potravinárske kazeíny a potravinárske kazeináty musia byť označené tak, aby vyhovovali požiadavkám podľa tejto vyhlášky; ak nevyhovujú požiadavkám podľa prílohy č. 1 prvého bodu písm. b) a c), druhého bodu písm. b) a c) alebo prílohy č. 2 písm. b) a c), nie je možné ich použiť na výrobu potravín. |
| (2) Ak sa s potravinárskymi kazeínmi a potravinárskymi kazeinátmi obchoduje na iné účely, musia mať názov a byť označené tak, aby kupujúci nebol uvedený do omylu, pokiaľ ide o ich druh, kvalitu alebo používanie. |
| (3) V označení potravinárskych kazeínov a potravinárskych kazeinátov sa ľahko viditeľne, jasne čitateľne a nezmazateľne uvádzajú tieto údaje: |
| a) názov mliečneho výrobku, pri potravinárskych kazeinátoch aj označenie katiónu podľa prílohy č. 2 písm. d), |
| b) pri mliečnych výrobkoch umiestňovaných na trh ako zmesi: |
| 1. slovo „zmes“, po ktorom nasledujú názvy výrobkov, z ktorých sa zmes skladá, v poradí podľa klesajúcej hmotnosti, |
| 2. pri potravinárskych kazeinátoch označenie katiónu v kazeináte, |
| 3. pri zmesi obsahujúcej potravinárske kazeináty množstvo bielkovín, |
| c) netto hmotnosť výrobku vyjadrená v kilogramoch alebo gramoch, |
| d) meno, priezvisko a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku alebo obchodný názov a sídlo, pod ktorého menom alebo obchodným názvom sa výrobok umiestňuje na trh, ak nemá sídlo v Európskej únii dovozca na trh Európskej únie, |
| e) krajina pôvodu, ak ide o výrobok dovážaný z tretích krajín, |
| f) dátum výroby alebo označenie, podľa ktorého možno identifikovať dávku. |
| (4) Údaje uvedené v odseku 3 písm. b) treťom bode a písm. c) až e) možno uviesť len v sprievodnej dokumentácii. |
| (5) Mliečny výrobok uvedený v § 2 nesmie byť umiestnený na trh, ak údaje podľa odseku 3 nie sú uvedené v jazyku ľahko zrozumiteľnom pre spotrebiteľa v tom členskom štáte Európskej únie, kde sa umiestňuje na trh, a tieto informácie neposkytol prevádzkovateľ potravinárskeho podniku iným spôsobom; údaje môžu byť uvedené vo viacerých jazykoch. |
| (6) V označení výrobku možno uviesť prekročenie minimálneho množstva mliečnych bielkovín ustanoveného v prílohách č. 1 a 2. |
| § 4 |
| Výrobok spĺňajúci požiadavky podľa predpisov platných do 21. decembra 2016 možno umiestňovať na trh do dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti. |
| § 5 |
| Touto vyhláškou sa preberajú právne záväzné akty Európskej únie uvedené v prílohe č. 3. |
|
|
| § 6 |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 22. decembra 2016. |
|
|
| Gabriela Matečná v. r. |
|
|
| |
| Príloha č. 1 k vyhláške č. 180/2016 Z. z. |
| Potravinárske kazeíny |
| I. Požiadavky na potravinárske kyslé kazeíny |
| a) Hlavné požiadavky na zloženie |
| 1. vlhkosť najviac | 12 % hmot., | 2. minimálne množstvo mliečnych bielkovín v sušine,
z toho minimálne množstvo kazeínov | 90 % hmot.,
95 % hmot., | 3. maximálne množstvo mliečneho tuku | 2 % hmot., | 4. maximálna titračná kyslosť
[ml decinormálneho roztoku hydroxidu sodného/g] | 0,27, | 5. maximálne množstvo popola (vrátane P2O5) | 2,5 % hmot., | 6. maximálne množstvo bezvodej laktózy | 1 % hmot., | 7. maximálne množstvo sedimentu (spálených častíc) | 22,5 mg/25 g. | |
| b) Kontaminanty |
| najvyššie prípustné množstvo olova | 0,75 mg/kg. | |
| c) Nečistoty |
| cudzie prímesi
(drevo, kovové častice, vlasy alebo fragmenty hmyzu) | 0,00/25 g. | |
| d) Technologické pomocné látky, bakteriálne kultúry a povolené zložky |
| 1. kyseliny |
| 1.1 kyselina mliečna, |
| 1.2 kyselina chlorovodíková, |
| 1.3 kyselina sírová, |
| 1.4 kyselina citrónová, |
| 1.5 kyselina octová, |
| 1.6 kyselina ortofosforečná, |
| 2. bakteriálne kultúry produkujúce kyselinu mliečnu, |
| 3. srvátka. |
| e) Organoleptické vlastnosti |
| 1. vôňa – bez cudzej vône, |
| 2. vzhľad – farba od bielej po krémovú bielu; výrobok nesmie obsahovať hrudky, ktoré by sa nerozpadli pod miernym tlakom. |
| II. Požiadavky na potravinárske sladké kazeíny |
| a) Hlavné požiadavky na zloženie |
| 1. vlhkosť najviac | 12 % hmot., | 2. minimálne množstvo mliečnych bielkovín v sušine,
z toho minimálne množstvo kazeínov | 84 % hmot.,
95 % hmot., | 3. maximálne množstvo mliečneho tuku | 2 % hmot., | 4. minimálne množstvo popola (vrátane P2O5) | 7,5 % hmot., | 5. maximálne množstvo bezvodej laktózy | 1 % hmot., | 6. maximálne množstvo sedimentu (spálených častíc) | 15 mg/25 g. |
|
| b) Kontaminanty |
| najvyššie prípustné množstvo olova | 0,75 mg/kg. | |
| c) Nečistoty |
| cudzie prímesi
(drevo, kovové častice, vlasy alebo fragmenty hmyzu) | 0,00/25 g. | |
| d) Technologické pomocné látky |
| 1. syridlo podľa osobitného predpisu,1) |
| 2. iné enzýmy koagulujúce mlieko, ktoré spĺňajú požiadavky podľa osobitného predpisu.1) |
| e) Organoleptické vlastnosti |
| 1. vôňa – bez cudzej vône, |
| 2. vzhľad – farba od bielej po krémovú bielu; výrobok nesmie obsahovať hrudky, ktoré by sa nerozpadli pod miernym tlakom. |
| |
| Príloha č. 2 k vyhláške č. 180/2016 Z. z. |
| Potravinárske kazeináty |
| Požiadavky na potravinárske kazeináty |
| a) Hlavné požiadavky na zloženie |
| 1. vlhkosť najviac | 8 % hmot., | 2. minimálne množstvo mliečnych bielkovín v sušine,
z toho minimálne množstvo kazeínov | 88 % hmot.,
95 % hmot., | 3. maximálne množstvo mliečneho tuku | 2 % hmot., | 4. maximálne množstvo bezvodej laktózy | 1 % hmot., | 5. hodnota pH | 6,0 až 8,0, | 6. maximálne množstvo sedimentu (spálených častíc) | 22,5 mg/25 g. | |
| b) Kontaminanty |
| najvyššie prípustné množstvo olova | 0,75 mg/kg. | |
| c) Nečistoty |
| cudzie prímesi |
| (drevo, kovové častice, vlasy alebo fragmenty hmyzu) | 0,00/25 g. | |
| d) Prídavné látky v potravinách – voliteľné neutralizujúce a tlmiace látky |
| látky
| katióny v uvedených látkach
| hydroxidy
uhličitany
fosforečnany
citrany
| sodné draselné
vápenaté
amónne
horečnaté
| |
| e) Vlastnosti |
| 1. Vôňa: Prípustné veľmi slabé cudzie príchute a pachy. |
| 2. Vzhľad: Farba od bielej po krémovú bielu; výrobok nesmie obsahovať hrudky, ktoré by sa nerozpadli pod miernym tlakom. |
| 3. Rozpustnosť: Takmer úplne rozpustné v destilovanej vode, okrem kazeinátu vápenatého. |
| |
| Príloha č. 3 k vyhláške č. 180/2016 Z. z. |
| Zoznam preberaných právne záväzných aktov Európskej únie |
| Smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/2203 z 25. novembra 2015 o aproximácii právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa kazeínov a kazeinátov určených na ľudskú spotrebu a o zrušení smernice Rady 83/417/EHS (Ú. v. EÚ L 314, 1. 12. 2015). |
| Poznámky pod čiarou |
| 1) Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1332/2008 zo 16. decembra 2008 o potravinárskych enzýmoch, ktorým sa mení a dopĺňa smernica Rady 83/417/EHS, nariadenie Rady (ES) č. 1493/1999, smernica 2000/13/ES, smernica Rady 2001/112/ES a nariadenie (ES) č. 258/97 (Ú. v. EÚ L 354, 31. 12. 2008). |