| 99 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky |
| z 9. marca 2012 |
| o hlbokozmrazených potravinách |
| Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 349/2011 Z. z. ustanovuje: |
|
|
| § 1 |
| (1) Hlbokozmrazenou potravinou určenou na ľudskú spotrebu (ďalej len „hlbokozmrazená potravina“) je potravina, ktorá bola podrobená vhodnému procesu rýchleho zmrazenia, pri ktorom je v závislosti od typu výrobku čo najrýchlejšie prekonaná zóna maximálnej kryštalizácie a výsledná teplota výrobku je vo všetkých jeho častiach trvalo udržiavaná na úrovni najmenej – 18 °C alebo nižšej. Pri uvádzaní na trh musí byť táto vlastnosť uvedená na označení. |
| (2) Hlbokozmrazenou potravinou nie je zmrzlina ani mrazený krém. |
| § 2 |
| (1) Suroviny na výrobu hlbokozmrazenej potraviny musia byť zdravotne neškodné, v požadovanej kvalite a čerstvosti. |
| (2) Príprava a hlboké zmrazenie sa musia realizovať okamžite za použitia vhodného technického zariadenia, aby sa chemické, biochemické a mikrobiologické zmeny obmedzili na minimum. |
| § 3 |
| (1) Na priame zmrazovanie možno používať v čistote1) vhodnej na priamy styk s potravinami len tieto zmrazovacie kvapalné látky: |
| a) vzduch, |
| b) dusík, |
| c) oxid uhličitý. |
| (2) Teplota hlbokozmrazenej potraviny musí byť v každom bode na hodnote -18 °C alebo nižšej. |
| (3) Počas skladovania, uchovávania alebo prepravy hlbokozmrazenej potraviny sa pri zachovaní správnej skladovacej a prepravnej praxe2) môže teplota potraviny prechodne zvýšiť najviac na -15 °C. |
| § 4 |
| Hlbokozmrazená potravina, ktorá je určená na uvedenie na trh konečnému spotrebiteľovi, musí byť balená do vhodného obalu, ktorý ju chráni pred vysušením, znečistením, mikrobiálnou a inou vonkajšou kontamináciou. |
| § 5 |
| (1) Hlbokozmrazená potravina, ktorá je určená na uvedenie na trh konečnému spotrebiteľovi alebo reštaurácii, nemocnici, závodnej jedálni alebo inému zariadeniu spoločného stravovania, musí mať |
| a) názov doplnený slovom „hlbokozmrazený“ v príslušnom gramatickom tvare, |
| b) okrem dátumu minimálnej trvanlivosti uvedenú aj lehotu, počas ktorej môže konečný spotrebiteľ uchovávať túto potravinu, a teplotu uchovávania alebo druh zariadenia, v akom sa musí uchovávať, |
| c) uvedené upozornenie, že po rozmrazení sa potravina nemá znovu zmrazovať, |
| d) uvedený údaj identifikujúci výrobnú dávku. |
| (2) Hlbokozmrazenú potravinu, ktorá nie je určená na predaj konečnému spotrebiteľovi ani reštaurácii, nemocnici, závodnej jedálni alebo inému zariadeniu spoločného stravovania, postačuje označiť na obale, na nádobe alebo na štítku pripojenom k obalu alebo k nádobe týmito údajmi: |
| a) názvom potraviny, ktorý je doplnený slovom „hlbokozmrazený“ v príslušnom gramatickom tvare, |
| b) údajom o množstve v hmotnostných jednotkách bez hmotnosti obalu, |
| c) údajom identifikujúcim výrobnú dávku, |
| d) menom alebo obchodným menom a adresou výrobcu, baliarne alebo predávajúceho. |
| (3) Hlbokozmrazené potraviny podľa odsekov 1 a 2 možno uvádzať na trh len pri dodržaní teploty podľa § 3. |
| § 6 |
| Pri úradnej kontrole musia byť dodržané postupy odoberania vzoriek a analytické metódy kontroly teplôt hlbokozmrazených potravín uvedené v prílohách č. 1 a 2. Analytické metódy podľa prílohy č. 2 možno použiť, ak je dôvodná pochybnosť o prahových teplotách hlbokozmrazených potravín; iné vedecké metódy zisťovania teploty možno použiť, ak neprekážajú voľnému pohybu tovaru a vyhovujú pravidlám podľa prílohy č. 2. |
| § 7 |
| Výrobok, ktorý spĺňa požiadavky podľa doterajších predpisov, možno uvádzať na trh do vyčerpania zásob. |
| § 8 |
| Touto vyhláškou sa preberajú právne záväzné akty Európskej únie uvedené v prílohe č. 3. |
| § 9 |
| Táto vyhláška bola prijatá v súlade s právne záväzným aktom Európskej únie v oblasti technických noriem a technických predpisov.1a) |
|
|
| § 10 |
| Zrušuje sa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 27. októbra 2003 č. 2986/2003-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca hlbokozmrazené potraviny a mrazené potraviny (oznámenie č. 480/2003 Z. z.). |
| § 11 |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. apríla 2012. |
|
|
| Zsolt Simon v. r. |
|
|
| |
| Príloha č. 1 k vyhláške č. 99/2012 Z. z. |
| Postup odoberania vzorky hlbokozmrazených potravín |
| 1. Odber vzorky |
| Odoberú sa také druhy a taký počet kusov balenej potraviny, ktoré reprezentujú teplotu najteplejších bodov kontrolovanej dávky. |
| 2. Odber vzoriek v mraziarenských skladoch |
| Vzorky sa odoberú z rôznych kritických bodov mraziarenského skladu, napr. z blízkosti dverí z horných a dolných vrstiev, zo stredu skladu z horných a dolných vrstiev a z miesta, kde sa vracia vzduch do chladiaceho zariadenia. Pri odbere vzorky, pri meraní teploty a pri hodnotení výsledkov treba zohľadniť čas potrebný na stabilizovanie teploty. |
| 3. Odber vzorky počas prepravy |
| 3.1. Ak sa musí odobrať vzorka počas prepravy, kusy balenej potraviny sa odoberú z najvyššieho a najnižšieho bodu dodávky zo strany, kde sa dvere otvárajú. |
| 3.2. Počas vykládky nákladu sa odoberú štyri vzorky z niektorých z týchto kritických bodov: |
| 3.2.1. z najvyššieho a najnižšieho miesta uloženého nákladu zo strany, kde sa dvere otvárajú, |
| 3.2.2. z najvzdialenejšieho kúta uloženého nákladu, ktorý je najďalej od chladiaceho zariadenia, |
| 3.2.3. zo stredu uloženého nákladu, |
| 3.2.4. zo stredu čelnej strany uloženého nákladu nachádzajúceho sa čo najbližšie k chladiacemu zariadeniu, |
| 3.2.5. z najvyššieho a najnižšieho rohu čelnej strany uloženého nákladu nachádzajúceho sa čo najbližšie k miestu, kde sa vzduch vracia do chladiaceho zariadenia. |
| 4. Odber vzorky v mraziacom zariadení v prevádzkarni |
| Vzorky na skúšanie sa odoberú z troch miest reprezentujúcich najteplejšie body príslušného predajného zariadenia. |
| |
| Príloha č. 2 k vyhláške č. 99/2012 Z. z. |
| Metódy zisťovania teploty hlbokozmrazených potravín |
| 1. Princíp |
| Meranie teploty hlbokozmrazených potravín je správne zaznamenanie hodnoty teploty vzorky odobratej podľa prílohy č. 1 a zistenej pomocou vhodného prístroja na meranie teploty. |
| 2. Prístroje |
| 2.1. Prístroj na meranie teploty musí spĺňať tieto požiadavky: |
| 2.1.1. prístroj musí do 3 minút od začiatku merania dosiahnuť hodnotu 90 % rozdielu medzi začiatkom merania a ukončením merania (reakčný čas prístroja), |
| 2.1.2. musí merať teplotu potraviny s presnosťou ± 0,5 °C pri teplotách – 20 °C až + 30 °C, |
| 2.1.3. pri okolitej teplote v rozsahu teplôt – 20 °C až + 30 °C najväčšia dovolená chyba prístroja musí byť menšia alebo rovná ± 0,3 °C, |
| 2.1.4. hodnota dielika stupnice prístroja musí byť 0,1 °C, |
| 2.1.5. presnosť prístroja sa musí kontrolovať, |
| 2.1.6. musí mať platné osvedčenie o kalibrácii, |
| 2.1.7. snímač teploty musí byť ľahko čistiteľný, |
| 2.1.8. snímač teploty musí byť zhotovený tak, aby sa vytvoril dobrý tepelný kontakt s výrobkom, |
| 2.1.9. elektrické prístroje musia mať ochranu pred nežiaducim vplyvom kondenzujúcich sa pár. |
| 2.2. Nástroj na vytvorenie otvoru v potravine, ktorým je špicatý kovový predmet ako napr. dláto, nebožiec alebo iný druh vrtáka z ľahko čistiteľného materiálu. |
| 3. Postup merania |
| 3.1. Predchladenie nástrojov |
| Snímač prístroja na meranie teploty podľa bodu 2.1 a nástroj na vytvorenie otvoru podľa bodu 2.2 pred meraním teploty potraviny sa predchladí tak, aby teplota oboch prístrojov sa čo možno najviac priblížila teplote kontrolovanej potraviny. |
| 3.2. Príprava vzoriek na meranie teploty |
| Ak snímač prístroja na meranie teploty podľa bodu 2.1 nie je konštruovaný tak, aby mohol vytvoriť otvor v mrazenom alebo hlbokozmrazenom výrobku, pomocou predchladeného nástroja podľa bodu 2.2 sa vytvorí otvor na zasunutie snímača. Rozmery otvoru musia umožniť čo najtesnejší kontakt snímača s potravinou. Otvor sa vyhĺbi podľa druhu výrobku do hĺbky podľa bodu 3.3. |
| 3.3. Meranie teploty výrobku |
| Príprava vzorky a kontrola jej teploty sa vykonáva v príslušnom mraziarenskom prostredí. Zistenie teploty potraviny sa vykonáva takto: |
| 3.3.1. Ak to rozmery výrobku umožňujú, predchladený snímač sa zasunie do hĺbky 2,5 cm od povrchu výrobku. |
| 3.3.2. Ak nemožno postupovať podľa bodu 3.3.1, snímač sa zasunie do hĺbky troj- až štvornásobku priemeru snímača. |
| 3.3.3. Teplota potraviny, ktorej rozmery alebo povaha neumožňujú vyvŕtanie otvoru na zistenie ich vnútornej teploty, sa zisťuje takto: vhodný špicatý snímač na meranie teploty sa predchladí na požadovanú teplotu a vloží do stredu obalu tak, aby bol v kontakte s potravinou. |
| 3.3.4. Po ustálení sa odčíta hodnota teploty. |
| |
| Príloha č. 3 k vyhláške č. 99/2012 Z. z. |
| Zoznam preberaných právne záväzných aktov Európskej únie |
| 1. Smernica Rady 89/108/EHS z 21. decembra 1988 o aproximácii právnych predpisov členských štátov týkajúcich sa rýchlozmrazených potravín určených na ľudskú spotrebu (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 13/zv. 9). |
| 2. Smernica Komisie 92/2/EHS z 13. januára 1992, ktorá stanovuje postup pri odoberaní vzoriek a analytickú metódu Spoločenstva pre úradnú kontrolu teplôt rýchlo zmrazených potravín určených na ľudskú spotrebu (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 13/zv. 11). |
| Poznámky pod čiarou |
| 1) Čl. 1 nariadenia Komisie (EÚ) č. 231/2012 z 9. marca 2012, ktorým sa ustanovujú špecifikácie prídavných látok uvedených v prílohách II a III k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 (Ú. v. EÚ L 83, 22. 3. 2012). |
| 1a) Smernica Európskeho parlamentu a Rady 98/34/ES z 22. júna 1998, ktorou sa ustanovuje postup pri poskytovaní informácií v oblasti technických noriem a predpisov, ako aj pravidiel vzťahujúcich sa na služby informačnej spoločnosti (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 13/zv. 20) v platnom znení. |
| 2) Príloha II nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín (Ú. v. EÚ L 139, 30. 4. 2004) v platnom znení. |