| 40 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka |
| Slovenskej republiky |
| z 26. januára 2012 |
| o kakau a čokoláde |
| Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 349/2011 Z. z. ustanovuje: |
|
|
| § 1 |
| Táto vyhláška upravuje požiadavky na výrobu a dovoz výrobkov z kakaa a čokolády, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie na trh podľa prílohy č. 1. |
| § 2 |
| (1) Názvy výrobkov z kakaa a čokolády, na ktoré sa vzťahuje táto vyhláška, ich definície a požiadavky na zloženie sú uvedené v prílohe č. 1. |
| (2) Okrem kakaového masla možno na výrobu čokolád podľa prílohy č. 1 bodov 3 až 6, 8 a 9 používať aj rastlinné tuky uvedené v prílohe č. 2. Prídavok tukov nesmie byť väčší ako 5 % z hotového výrobku po odpočítaní celkovej hmotnosti všetkých iných pridaných potravín podľa odseku 3 a bez zníženia požiadaviek na najmenšie množstvo kakaového masla alebo celkového množstva kakaovej sušiny pre príslušný druh čokolády. |
| (3) Do čokolád podľa prílohy č. 1 bodov 3 až 6, 8 a 9 možno pridávať aj iné potraviny, ako sú lieskovce, arašidy, presladené ovocie, sušené ovocie, káva a iné potraviny, ktoré môžu tvoriť najviac 40 % hotového výrobku. |
| (4) Do čokolád podľa prílohy č. 1 bodov 3 až 6, 8 a 9 sa nesmú pridávať |
| a) tuky živočíšneho pôvodu, ktoré nepochádzajú výlučne z mlieka, alebo prípravky z nich, |
| b) všetky druhy múky a škrobov okrem čokolád uvedených v prílohe č. 1 bodoch 8 a 9. |
| (5) Do výrobkov z kakaa a z čokolády podľa prílohy č. 1 bodov 2 až 6, 8 a 9 možno pridávať aj zložky s aromatizujúcim alebo ochucujúcim účinkom okrem tých, ktoré napodobňujú chuť čokolády alebo mliečneho tuku. |
| (6) Najmenšie množstvá zložiek ustanovené pre jednotlivé druhy výrobkov z čokolády v prílohe č. 1 bodoch 3 až 6, 8 a 9 sa vypočítajú po odpočítaní hmotnosti pridaných prísad uvedených v odseku 3. Ak ide o plnené čokolády a jednosústové čokolády podľa prílohy č. 1 bodov 7 a 10, vypočítajú sa najmenšie množstvá zložiek použitých na ich výrobu po odpočítaní hmotnosti prísad alebo hmotnosti náplne. Podiel čokolády v týchto výrobkoch sa vypočíta z celkovej hmotnosti hotového výrobku vrátane náplne alebo prísad. |
| (7) Na výrobu výrobkov z kakaa a čokolády možno používať okrem cukrov podľa osobitného predpisu1) aj sladidlá. |
| § 3 |
| (1) Obchodné názvy výrobkov z kakaa a čokolády uvedené v prílohe č. 1 sa vzťahujú len na výrobky v nej uvedené a používajú sa na ich označovanie pri uvádzaní do obehu. Tieto názvy však možno tiež používať v názvoch výrobkov vytvorených v súlade s predpismi alebo so zvyklosťami v príslušnom členskom štáte Európskej únie na označovanie iných výrobkov, ktoré však nemožno zameniť s výrobkami podľa prílohy č. 1. |
| (2) Názov čokolády podľa prílohy č. 1 bodu 3 možno doplniť slovom „horká“ alebo „tmavá“. |
| (3) Ak sa čokolády uvedené v prílohe č. 1 bodoch 3 až 7 a 10 uvádzajú na trh v zmesiach, ako sú kolekcie alebo dezerty, možno ich obchodné názvy nahradiť názvom „zmes čokolád“ alebo „zmes plnených čokolád“ alebo podobným názvom. |
| (4) Ak ide o kolekcie alebo dezerty podľa odseku 3, možno uvádzať pre všetky výrobky v zmesi spoločný zoznam zložiek. |
| (5) V označení výrobkov z kakaa a čokolády uvedených v prílohe č. 1 bodoch 2.3, 2.4, 3 až 5, 8 a 9 sa musí uvádzať údaj o množstve kakaovej sušiny slovami „kakaová sušina najmenej ... %“ alebo „kakaová sušina minimálne ... %“. |
| (6) Ak ide o výrobky z kakaa so zníženým množstvom tuku podľa prílohy č. 1 bodov 2.2 a 2.4, musí sa v ich označení uvádzať obsah kakaového masla. |
| (7) Ak sa na výrobu čokolád podľa prílohy č. 1 bodov 3 až 6, 8 a 9 použili rastlinné tuky podľa § 2 ods. 2, musí sa v označení takého výrobku uviesť dobre viditeľný a zreteľne čitateľný text: „okrem kakaového masla obsahuje aj iné rastlinné tuky“. Tento text sa musí umiestniť v rovnakom zornom poli ako zoznam zložiek vytlačený hrubým písmom najmenej rovnakej veľkosti ako zoznam zložiek a tak, aby bol od neho odlíšiteľný. V blízkosti tohto textu sa musí uvádzať aj obchodný názov výrobku bez ohľadu na to, že obchodný názov môže byť uvedený aj na inom mieste. |
| (8) Základný názov „čokoláda“, „mliečna čokoláda“ alebo „čokoláda na polevu“ možno rozšíriť o opis poukazujúci na zvýšenú kvalitu, iba ak výrobok obsahuje najmenej |
| a) 43 % celkovej kakaovej sušiny vrátane najmenej 26 % kakaového masla, ak ide o čokoládu, |
| b) 30 % celkovej kakaovej sušiny a najmenej 18 % mliečnej sušiny vrátane najmenej 4,5 % mliečneho tuku, ak ide o mliečnu čokoládu, |
| c) 16 % odtučnenej kakaovej sušiny, ak ide o čokoládu na polevu. |
| § 4 |
| Touto vyhláškou sa preberajú právne záväzné akty Európskej únie uvedené v prílohe č. 3. |
|
|
| § 5 |
| Zrušuje sa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 2. júna 2004 č. 1397/2004-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca kakao a čokoládu (oznámenie č. 376/2004 Z. z.). |
| § 6 |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. marca 2012. |
|
|
| Zsolt Simon v. r. |
|
|
| Príloha č. 1 k vyhláške č. 40/2012 Z. z. |
| Výrobky z kakaa a čokolády – názvy, definície a požiadavky na zloženie |
| | Názov výrobku | Definícia | Požiadavky na zloženie | | 1. Kakaové maslo | tuk získaný z kakaových bôbov alebo ich zlomkov | obsah voľných mastných kyselín (vyjadrený ako kyselina olejová) najviac 1,75 %
nezmydeľniteľný podiel (stanovený petroléterom) najviac 0,5 %; ak ide o lisované kakaové maslo najviac 0,35 % | 2. Kakao a zmesi kakaa
s cukrom | výrobok získaný spracovaním očistených, ošúpaných a pražených kakaových bôbov na prášok | najmenej 20 % hmotnosti kakaového masla počítaného vzhľadom na hmotnosť sušiny a najviac 9 % hmotnosti vody | | 2.1 Kakaový prášok, kakao | | | 2.2 Kakao a kakaový prášok so zníženým množstvom tuku | v názvoch výrobkov možno text „so zníženým množstvom tuku“ nahradiť slovom „odtučnený“ | obsahuje menej ako 20 % hmotnosti kakaového masla počítaného vzhľadom na hmotnosť sušiny | | 2.3 Prášková čokoláda, čokoláda v prášku | výrobok pozostávajúci zo zmesi kakaového prášku a cukrov | obsahuje najmenej 32 % hmotnosti kakaového prášku | | 2.4 Čokoláda na prípravu nápojov, sladené kakao, sladený kakaový prášok | výrobok pozostávajúci zo zmesi kakaového prášku a cukrov | obsahuje najmenej 25 % hmotnosti kakaového prášku; ak sa na ich výrobu použili výrobky so zníženým množstvom tuku podľa tretieho bodu, musia byť názvy doplnené textom „so zníženým množstvom tuku“ alebo „odtučnené | | 3. Čokoláda | výrobok získaný z výrobkov z kakaa (kakaových súčastí) a z cukrov | okrem bodu 3.1 musí obsahovať najmenej 35 % hmotnosti kakaovej sušiny, z toho najmenej 18 % hmotnosti kakaového masla a najmenej 14 % hmotnosti beztukovej kakaovej sušiny | | 3.1 ak je názov čokoláda doplnený slovami | | | 3.1.1 „ryža“ (vermicelli) alebo „vločky“ | musí obsahovať najmenej 32 % hmotnosti kakaovej sušiny vrátane najmenej 12 % hmotnosti kakaového masla a najmenej 14 % hmotnosti beztukovej kakaovej sušiny | | 3.1.2 „na polevu“ alebo „polevová“ | musí obsahovať najmenej 35 % hmotnosti kakaovej sušiny, z toho najmenej 31 % hmotnosti kakaového masla a najmenej 2,5 % hmotnosti kakaovej beztukovej sušiny | | 3.1.3. „Gianduja“ alebo slovom odvodeným zo slova „gianduja“ orechová čokoláda | musí sa vyrábať z čokolády, ktorá obsahuje najmenej 32 % hmotnosti kakaovej sušiny a najmenej 8 % hmotnosti beztukovej kakaovej sušiny a z jemne rozomletých lieskovcov v takom pomere, aby v 100 g výrobku bolo najmenej 20 g lieskovcov a najviac 40 g lieskovcov; do čokoládovej hmoty možno tiež pridávať
– mlieko alebo sušené mliečne zložky v takom množstve, aby výrobok obsahoval najviac 5 % hmotnosti mliečnej sušiny
– mandle, lieskovce alebo iné druhy orechov, a to celé alebo sekané, v takom množstve, aby spolu s pomletými lieskovcami tvorili najviac 60 % hmotnosti výrobku | | 4. Mliečna čokoláda | výrobok získaný z výrobkov z kakaa (kakaových súčastí), cukrov a mlieka alebo mliečnych výrobkov, ktorý okrem bodu 4.1 možno vyrábať len z mliečnej čokolády | musí obsahovať
– najmenej 25 % hmotnosti celkovej kakaovej sušiny
– najmenej 14 % hmotnosti mliečnej sušiny pochádzajúcej zo zahusteného mlieka alebo sušeného plnotučného, polotučného alebo odtučneného mlieka, zo smotany, zahustenej smotany alebo sušenej smotany, masla alebo mliečneho tuku
– najmenej 2,5 % hmotnosti beztukovej kakaovej sušiny
– najmenej 3,5 % hmotnosti mliečneho tuku a
– najmenej 25 % hmotnosti celkového tuku (kakaové maslo a mliečny tuk) | | 4.1 ak je názov mliečna čokoláda doplnený slovami | | | 4.1.1 „ryža“ (vermicelli) alebo „vločky“ | | musí obsahovať najmenej 20 % hmotnosti kakaovej sušiny, najmenej 12 % hmotnosti mliečnej sušiny pochádzajúcej zo zahusteného mlieka alebo sušeného plnotučného, polotučného alebo odtučneného mlieka, zo smotany, zahustenej smotany alebo sušenej smotany, masla alebo mliečneho tuku a najmenej 12 % hmotnosti celkového tuku (kakaové maslo a mliečny tuk) | | 4.1.2 „na polevu“ alebo „polevová“ | musí obsahovať najmenej 31 % hmotnosti celkového tuku (kakaové maslo a mliečny tuk) | | 4.1.3 „Gianduja“ alebo slovom odvodeným od slova „gianduja“ mliečna orechová čokoláda | | ktorá obsahuje najmenej 10 % hmotnosti mliečnej sušiny pochádzajúcej zo zahusteného mlieka alebo sušeného plnotučného, polotučného alebo odtučneného mlieka, zo smotany, zahustenej smotany alebo sušenej smotany, masla alebo mliečneho tuku a z jemne rozomletých lieskovcov v takom pomere, aby v 100 g výrobku bolo najmenej 15 g lieskovcov a najviac 40 g lieskovcov; možno tiež pridávať mandle, lieskovce alebo iné druhy orechov, a to celé alebo sekané, v takom množstve, aby spolu s pomletými lieskovcami tvorili najviac 60 % hmotnosti výrobku | | 4.2 ak je v názve čokolády nahradené slovo „mliečna“ slovom | | | | 4.2.1 „smotanová“ | musí výrobok obsahovať najmenej 5,5 % hmotnosti mliečneho tuku | | 4.2.2 „s odtučneným mliekom“ | môže výrobok obsahovať najviac 1 % hmotnosti mliečneho tuku | | 5. Family (rodinná) mliečna čokoláda | je výrobok získaný z výrobkov z kakaa, cukrov a mlieka alebo mliečnych výrobkov | musí obsahovať
– najmenej 20 % hmotnosti celkovej kakaovej sušiny
– najmenej 20 % hmotnosti mliečnej sušiny pochádzajúcej zo zahusteného mlieka alebo sušeného plnotučného, polotučného alebo odtučneného mlieka, zo smotany, zahustenej smotany alebo sušenej smotany, masla alebo mliečneho tuku
– najmenej 2,5 % hmotnosti beztukovej kakaovej sušiny
– najmenej 5 % hmotnosti mliečneho tuku
– najmenej 25 % hmotnosti celkového tuku (kakaové maslo a mliečny tuk) | | 6. Biela čokoláda | je výrobok získaný z kakaového masla, mlieka alebo mliečnych výrobkov a cukrov | musí obsahovať najmenej 20 % hmotnosti kakaového masla a najmenej 14 % hmotnosti mliečnej sušiny pochádzajúcej zo zahusteného mlieka alebo sušeného plnotučného, polotučného alebo odtučneného mlieka, zo smotany, zahustenej smotany alebo sušenej smotany, masla alebo mliečneho tuku, z ktorej musí byť najmenej 3,5 % hmotnosti mliečneho tuku | | 7. Plnená čokoláda, čokoláda s „…“ náplňou, čokoláda s „...“ v strede | sú plnené výrobky z čokolády podľa bodov 3 až 6 s rôznymi náplňami; tieto názvy sa nevzťahujú na výrobky, ktoré majú vo vnútri pekárske výrobky, cukrárske výrobky alebo zmrzlinu | vonkajšia čokoládová časť plnenej čokolády musí tvoriť najmenej 25 % z celkovej hmotnosti výrobku | | 8. Čokoláda „a la taza“ | je výrobok získaný z výrobkov z kakaa, cukrov a z múky alebo škrobu zo pšenice, ryže alebo kukurice | musí obsahovať najmenej 35 % hmotnosti celkovej kakaovej sušiny vrátane najmenej 18 % hmotnosti kakaového masla a najmenej 14 % hmotnosti beztukovej kakaovej sušiny a najviac 8 % hmotnosti múky alebo škrobu | | 9. Čokoláda „familiar a la taza“ | je výrobok získaný z výrobkov z kakaa, cukrov a múky alebo škrobu zo pšenice, ryže alebo kukurice | musí obsahovať najmenej 30 % hmotnosti celkovej kakaovej sušiny vrátane najmenej 18 % hmotnosti kakaového masla a najmenej 12 % hmotnosti beztukovej kakaovej sušiny a najviac 18 % hmotnosti múky alebo škrobu | | 10. Jednosústová čokoláda alebo pralinka (bonbón) | je výrobok s veľkosťou jedného sústa, pozostávajúci z
– plnenej čokolády podľa bodu 7 alebo
– jedného druhu čokolády alebo z kombinácie, alebo zo zmesi viacerých druhov čokolád uvedených v bodoch 3 až 6 a iných potravín | podiel čokolády musí byť najmenej 25 % z celkovej hmotnosti výrobku | |
| Príloha č. 2 k vyhláške č. 40/2012 Z. z. |
| Rastlinné tuky, ktoré možno používať ako náhradu kakaového masla podľa § 2 ods. 2 |
| Rastlinné tuky podľa § 2 ods. 2, samostatné alebo zmiešané, sú ekvivalentmi kakaového masla a musia spĺňať tieto požiadavky: |
| 1. musia to byť rastlinné tuky, ktoré neobsahujú kyselinu laurovú a ktoré sú bohaté na symetrické mononenasýtené triglyceridy typu POP, POSt a StOSt, pričom P je kyselina palmitová, O je kyselina olejová a St je kyselina stearová, |
| 2. musia byť zmiešateľné v akomkoľvek pomere s kakaovým maslom a musia byť kompatibilné s jeho fyzikálnymi vlastnosťami (teplota topenia a teplota kryštalizácie, rýchlosť topenia, potreba temperovacej fázy), |
| 3. možno ich získavať len rafináciou alebo frakcionáciou, čím sa vylučuje enzymatická modifikácia štruktúry triglyceridov. |
| V súlade s týmito kritériami je povolené používať nasledujúce tuky získané z týchto rastlín: |
| | Názov rastlinného tuku | Vedecký názov rastlín, z ktorých možno
uvedené tuky získať | | 1. Olej zo semien illipe, „bornejský loj“ alebo „tengkawang“ | Shorea spp. | | 2. Palmový olej | Elaeis guineensis
Elaeis olifera | | 3. „Sal“ | Shorea robusta | | 4. Olej zo semien maslovníka | Butyrospermum parkii | | 5. „Kokum gurgi“ | Garcinia indica | | 6. Olej z mangových jadier | Mangifera indica | |
| V čokoláde používanej na výrobu zmrzliny alebo obdobných zmrazených výrobkov možno používať olej z kokosových orechov. |
| Príloha č. 3 k vyhláške č. 40/2012 Z. z. |
| Zoznam preberaných právne záväzných aktov Európskej únie |
| Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/36/ES z 23. júna 2000 o výrobkoch z kakaa a čokolády určených na ľudskú spotrebu (Ú. v. EÚ L 197, 3. 8. 2000). |
| Poznámky pod čiarou |
| 1) Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 37/2012 Z. z., ktorou sa upravujú niektoré cukry. |