| 128 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky |
| zo 16. mája 2025, |
| ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení
v znení neskorších predpisov |
| Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 62 ods. 1 písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 533/2021 Z. z. ustanovuje: |
|
|
| Čl. I |
| Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení vyhlášky č. 273/2010 Z. z., vyhlášky č. 544/2011 Z. z. a vyhlášky č. 442/2019 Z. z. sa mení a dopĺňa takto: |
| 1. V § 13 ods. 1 sa na konci pripája táto veta: „Očkovanie proti chrípke u osoby, ktorá dovŕšila vek 18 rokov, môže na základe odporúčania predpisujúceho lekára vykonať aj držiteľ povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti v rámci lekárenskej starostlivosti.11a)“. |
| Poznámka pod čiarou k odkazu 11a znie: |
| „11a) § 23 ods. 15 zákona č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 293/2023 Z. z.“. |
| 2. V § 13 odsek 2 znie: |
| „(2) Očkovanie podľa odseku 1 sa vykoná po poučení osoby o charaktere očkovania a po jej lekárskom vyšetrení; do zdravotnej dokumentácie lekár vyznačí indikáciu alebo kontraindikáciu očkovania podľa § 5 ods. 3.“. |
| 3. V § 22 ods. 5 sa za slovo „aktivitách“ vkladá čiarka a slová „ktoré trvajú najviac tri mesiace“. |
| 4. V § 22 ods. 6 sa za slovo „žiak“ vkladajú slová „alebo študent“. |
| 5. § 22 sa dopĺňa odsekom 7, ktorý znie: |
| „(7) Pomocné práce vykonávané pri epidemiologicky závažných činnostiach pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov sú |
| a) upratovacie práce vrátane dezinfekcie priestorov a vybavenia prevádzkarne potravinárskeho podniku,15) |
| b) manipulácia s odpadom, hrubá príprava surovín, vrátane čistenia, šúpania, rezania, krájania surovín v rámci odčlenenej nečistej zóny od čistej zóny prevádzkarne potravinárskeho podniku na základe zásad HACCP,16) |
| c) nakladanie, vykladanie, naskladňovanie, vyskladňovanie a dokladanie balených potravín v priestoroch prevádzkarne potravinárskeho podniku, |
| d) práca s elektronickou registračnou pokladnicou pri predaji potravín, |
| e) balenie balených potravín do sekundárneho obalu a etiketovanie zabalených potravín.“. |
| Poznámky pod čiarou k odkazom 15 a 16 znejú: |
| „15) Čl. 3 ods. 2 nariadenia (ES) č. 178/2002 Európskeho parlamentu a Rady z 28. januára 2002, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 15/zv. 6; Ú. v. ES L 31, 1. 2. 2002) v platnom znení.
Čl. 2 ods.1 písm. c) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín (Ú. v. EÚ L 139, 30. 4. 2004) v platnom znení. |
| 16) Čl. 5 nariadenia (ES) č. 852/2004 v platnom znení.“. |
|
|
| Čl. II |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júna 2025. |
|
|
| Kamil Šaško v. r. |