| 82 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky |
| zo 14. marca 2018 |
| o mrazených potravinách a mrazených výrobkoch |
| Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 349/2011 Z. z. ustanovuje: |
|
|
| § 1 |
| Vymedzenie pojmov |
| Na účely tejto vyhlášky sa rozumie |
| a) mrazenou potravinou potravina, ktorá je zmrazená procesom, pri ktorom fáza maximálnej tvorby ľadových kryštálov v nej sa uskutočnila čo najrýchlejšie a primerane druhu zmrazovanej potraviny a po dosiahnutí konečnej teploty po jej vyrovnaní a stabilizácii sa v každom jej bode trvalo udržiava teplota -12 °C alebo nižšia, |
| b) teplotou mrazenej potraviny hodnota nameraná citlivou časťou teplomera alebo prístroja na meranie teploty1) v konkrétnom mieste potraviny, |
| c) mrazeným krémom mrazený výrobok pevnej konzistencie alebo pastovej konzistencie získaný zmrazením zmesi pripravenej v závislosti od skupiny mrazeného krému, v ktorého každom bode sa po dosiahnutí konečnej teploty po jej vyrovnaní a stabilizácii trvalo udržiava teplota -18 °C alebo nižšia a ktorý sa skladuje, umiestňuje na trh a spotrebúva v mrazenom stave, |
| d) sorbetom mrazený výrobok získaný zmrazením zmesi pripravenej z vody a cukrov s prídavkom ovocia, vína vrátane aromatizovaného vína alebo alkoholu a s prídavkom ďalších zložiek. |
| § 2 |
| Požiadavky na mrazené potraviny |
| (1) Suroviny na výrobu mrazenej potraviny musia byť zdravotne neškodné, požívateľné, primerane čerstvé a zrelé, zbavené nečistôt a ak je to nevyhnutné, zbavené aj nejedlých častí a poškodených kusov. |
| (2) Úprava a príprava potraviny na zmrazovanie sa musí vykonávať tak, aby sa zachovala zdravotná neškodnosť. |
| (3) Ak je nevyhnutné skladovať suroviny, čas skladovania sa musí obmedziť na minimum a suroviny sa musia uchovávať pri teplote a vlhkosti vhodnej pre danú surovinu. |
| (4) Ak sa zmrazujú tepelne upravené potraviny, bezprostredne pred zmrazením sa musia uchovávať pri teplote vyššej ako +60 °C až do začiatku schladzovania a zmrazovania a následne schladiť čo najrýchlejšie na teplotu vhodnú na zmrazovanie. |
| (5) Teplota mrazenej potraviny musí byť stála v každom jej bode a udržiavaná na hodnote teploty -12 °C alebo nižšej; počas prepravy sa teplota mrazenej potraviny môže krátkodobo zvýšiť najviac o 3 °C. |
| (6) Mrazená potravina určená na umiestnenie na trh konečnému spotrebiteľovi musí byť okrem údajov podľa osobitného predpisu2) označená |
| a) lehotou, počas ktorej môže konečný spotrebiteľ uchovávať mrazenú potravinu, |
| b) teplotou uchovávania alebo druhom zariadenia, v akom sa mrazená potravina musí uchovávať, a |
| c) údajom identifikujúcim výrobnú dávku. |
| (7) Mrazená potravina určená výrobcovi potravín a zariadeniu spoločného stravovania na ďalšie spracovanie alebo použitie musí byť na obale alebo na štítku pripojenom k obalu označená |
| a) názvom potraviny, ktorý je doplnený slovom „mrazený“ v príslušnom gramatickom tvare, |
| b) údajom o množstve vyjadrenom v jednotkách hmotnosti bez hmotnosti obalu alebo v jednotkách objemu bez obalu, |
| c) údajom identifikujúcim výrobnú dávku, |
| d) názvom alebo obchodným menom a adresou výrobcu, baliarne alebo predávajúceho, |
| e) dátumom minimálnej trvanlivosti. |
| (8) Mrazené potraviny podľa odsekov 6 a 7 sa môžu umiestňovať na trh len pri dodržaní teploty podľa odseku 5. |
| (9) Mrazené potraviny sa musia skladovať tak, že je zabezpečené udržanie teploty podľa odseku 5 s čo najmenším kolísaním teploty. |
| § 3 |
| Požiadavky na mrazené krémy |
| (1) Pri výrobe mrazených krémov sa musí používať tepelná operácia na ošetrenie zmesí na ich výrobu alebo na ošetrenie ich zložiek pred zmrazením, a to najmenej pasterizácia alebo iný rovnocenný tepelný ohrev. |
| (2) Konzistencia mrazených krémov musí byť jemná, hladká, krémová, bez hrudiek a väčších kryštálikov ľadu a veľkých vzduchových bublín. Mrazený krém môže obsahovať viditeľné časti pridaných ochucujúcich zložiek, ako sú orechy, ovocie a iné. |
| (3) Mrazené krémy sa členia na tieto skupiny: |
| a) smotanový, |
| b) mliečny, |
| c) s rastlinným tukom alebo rastlinným olejom, |
| d) vodový. |
| (4) Skupiny mrazených krémov podľa odseku 3 sa členia na podskupiny v závislosti od použitej ochucujúcej zložky. |
| (5) Mrazený krém smotanový, mliečny a s rastlinným tukom alebo rastlinným olejom musí spĺňať požiadavky podľa prílohy. |
| (6) Mrazený krém mliečny a mrazený krém smotanový nesmie obsahovať väčšie množstvo tuku iného ako mliečneho tuku pochádzajúceho zo zložiek použitých pri jeho výrobe a väčšie množstvo bielkovín iných ako mliečnych bielkovín pochádzajúcich zo zložiek použitých pri jeho výrobe. |
| (7) Ak ide o kakaový mrazený krém, musí obsahovať najmenej 1,5 % kakaa. |
| (8) Ak ide o čokoládový mrazený krém, musí obsahovať najmenej 3 % čokolády. |
| (9) Označenie mrazeného krému musí obsahovať zaradenie do skupiny podľa odseku 3; ak mrazený krém obsahuje ovocnú ochucujúcu zložku, možno ho označiť len názvom ovocia, z ktorého je vyrobený. |
| (10) Zabalený mrazený krém možno označiť názvom „zmrzlina“. |
| (11) V názve mrazeného krému mliečneho možno slovo „mliečny“ nahradiť názvom mliečneho výrobku, ktorý je ako zložka použitý pri jeho výrobe, napríklad jogurtový, tvarohový. |
| (12) V označení mrazeného krému, ktorý obsahuje alkoholickú zložku, musí byť táto zložka uvedená v názve výrobku, pričom množstvo alkoholu môže byť najviac 3 %. |
| (13) Ako ovocnú zložku v mrazených krémoch možno používať celé ovocie, pretlak, dreň, šťavu alebo sušené ovocie, zodpovedajúce množstvo ich koncentrátov alebo orechy. |
| (14) Mrazený krém ovocný musí obsahovať najmenej 15 % ovocnej zložky; ak ide o ovocnú zložku zloženú z citrusových plodov, iných druhov kyslého ovocia, ktorých šťava má titrovateľné množstvo kyseliny vyjadrené ako kyselina citrónová najmenej 2,5 %, alebo exotických a iných druhov ovocia s osobitne intenzívnou chuťou alebo hustou konzistenciou, mrazený krém musí obsahovať najmenej 10 % ovocnej zložky. Ak celú ovocnú zložku mrazeného krému tvoria orechy alebo pasta z orechov, ovocná zložka musí obsahovať najmenej 5 % týchto plodov. |
| (15) Mrazený krém vodový môže obsahovať len tuk pochádzajúci zo zložiek použitých pri výrobe. |
| (16) Pri výrobe mrazených krémov sa používajú tieto technologické operácie: |
| a) príprava zmesi zmiešaním surovín a prísad, |
| b) tepelné ošetrenie zmesi pred homogenizáciou, homogenizácia a pasterizácia s následným ochladením na teplotu najviac 7 °C, |
| c) zrenie zmesi pri teplote 4 °C až 7 °C a |
| d) zmrazovanie zmesi za súčasného šľahania na teplotu nižšiu ako -2 °C alebo tvarovanie a domrazovanie na teplotu najviac -15 °C. |
| (17) Pasterizovaná zmes na výrobu mrazených krémov, ktorá sa nespracuje do 48 hodín po ochladení na teplotu zrenia, sa nesmie použiť na výrobu mrazených krémov. |
| (18) Mrazené krémy určené konečnému spotrebiteľovi možno umiestňovať na trh len balené. |
| (19) Mrazené krémy možno skladovať len v mraziacich boxoch a mraziacich zariadeniach vybavených ukazovateľom teploty vzduchu umiestneným na viditeľnom mieste. Teplota mrazeného krému musí byť stála v každom jeho bode a udržiavaná na hodnote teploty -18 °C alebo nižšej. |
| (20) Mrazené krémy možno prepravovať v dopravných prostriedkoch len tak, aby nedošlo k zvýšeniu teploty nad -18 °C. Pri ich preprave sa môže teplota krátkodobo zvýšiť najviac o 3 °C, pričom nesmie dôjsť k zníženiu kvality; v jadre mrazeného krému sa nesmie teplota zvýšiť nad
-18 °C. |
| (21) Mrazené krémy, ktoré sú rozmrazené a potom znovu zmrazené, sa nesmú umiestňovať na trh. |
| § 4 |
| Požiadavky na sorbet |
| (1) V názve sorbetu musí byť uvedená ochucujúca zložka, ktorá je použitá na ochutenie sorbetu. |
| (2) Sorbet musí obsahovať najmenej 25 % ovocnej zložky; ak ide o ovocnú zložku zloženú z citrusových plodov, iných druhov kyslého ovocia, ktorých šťava má titrovateľné množstvo kyseliny vyjadrené ako kyselina citrónová najmenej 2,5 %, alebo exotických a iných druhov ovocia s osobitne intenzívnou chuťou alebo hustou konzistenciou, sorbet musí obsahovať najmenej 15 % ovocnej zložky. Ak celú ovocnú zložku sorbetu tvoria orechy alebo pasta z orechov, ovocná zložka musí obsahovať najmenej 5 % týchto plodov. |
| (3) Sorbet môže obsahovať len tuk pochádzajúci zo zložiek použitých pri výrobe. |
|
|
| Záverečné ustanovenia |
| § 5 |
| Výrobky spĺňajúce požiadavky podľa doterajších predpisov možno umiestňovať na trh do vyčerpania zásob. |
| § 6 |
| Táto vyhláška bola prijatá v súlade s právne záväzným aktom Európskej únie v oblasti technických predpisov.3) |
| § 7 |
| Zrušuje sa výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 9. januára 2006 č. 3760/2005-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca mrazené krémy (oznámenie č. 297/2007 Z. z.). |
| § 8 |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. apríla 2018. |
|
|
| Gabriela Matečná v. r. |
| Poznámky pod čiarou |
| 1) § 8 zákona č. 142/2000 Z. z. o metrológii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. |
| 2) Čl. 9 a 10 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým sa menia a dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a ktorým sa zrušuje smernica Komisie 87/250/EHS, smernica Rady 90/496/EHS, smernica Komisie 1999/10/ES, smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/13/ES, smernice Komisie 2002/67/ES a 2008/5/ES a nariadenie Komisie (ES) č. 608/2004. |
| 3) Smernica Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015/1535 z 9. septembra 2015, ktorou sa stanovuje postup pri poskytovaní informácií v oblasti technických predpisov a pravidiel vzťahujúcich sa na služby informačnej spoločnosti (Ú. v. EÚ L 241, 17. 9. 2015). |
|
|
| |
| Príloha k vyhláške č. 82/2018 Z. z. |
| POŽIADAVKY NA OBSAH MLIEČNEJ ZLOŽKY V MRAZENÝCH KRÉMOCH |
| Mrazený krém | Sušina najmenej
[% hmotnosti] | Mliečna
beztuková sušina najmenej
[% hmotnosti] | Mliečny tuk
najmenej
[% hmotnosti] | Mliečne
bielkoviny
najmenej
[% hmotnosti] | smotanový | 30 | - | 8 | 2,5 | smotanový bez cukru | 24 | - | - | - | mliečny | 26 | 6 | 2,5 | 2,5 | mliečny bez cukru | 16 | - | - | - | s rastlinným tukom alebo rastlinným olejom | - | - | 5* | - |
* Množstvo rastlinného tuku |