| 222 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky |
| z 11. júla 2018, |
| ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 209/2014 Z. z., ktorou sa ustanovuje rozsah odbornej prípravy, rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti, podrobnosti o zriaďovaní a činnosti komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti, podrobnosti o skúške pred komisiou na preskúšanie odbornej spôsobilosti, obsah osvedčenia o odbornej spôsobilosti a rozsah aktualizačnej odbornej prípravy |
| Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 62 písm. c) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 204/2014 Z. z. ustanovuje: |
|
|
| Čl. I |
| Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 209/2014 Z. z., ktorou sa ustanovuje rozsah odbornej prípravy, rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti, podrobnosti o zriaďovaní a činnosti komisií na preskúšanie odbornej spôsobilosti, podrobnosti o skúške pred komisiou na preskúšanie odbornej spôsobilosti, obsah osvedčenia o odbornej spôsobilosti a rozsah aktualizačnej odbornej prípravy sa mení a dopĺňa takto: |
| 1. V § 4 ods. 1 sa na konci pripájajú tieto slová: „alebo v elektronickej podobe“. |
| 2. V § 4 odsek 2 znie: |
| „(2) Pozvánka na skúšku sa doručuje žiadateľovi v elektronickej podobe spravidla sedem dní pred termínom konania skúšky; ak nie je v žiadosti o vykonanie skúšky uvedená e-mailová adresa žiadateľa, pozvánka na skúšku sa doručuje písomne.“. |
| 3. V § 4 ods. 8 sa vypúšťajú slová „najskôr po dvoch mesiacoch a“. |
| 4. V § 5 písm. i) sa na konci pripájajú tieto slová: „ak ide o činnosti podľa § 15 ods. 1 písm. a) a c) zákona,“. |
| 5. Príloha č. 1 vrátane nadpisu znie: |
| „Príloha č. 1 k vyhláške č. 209/2014 Z. z. |
| ROZSAH POŽADOVANÝCH VEDOMOSTÍ NA VYDÁVANIE OSVEDČENIA O ODBORNEJ SPÔSOBILOSTI, ROZSAH ODBORNEJ PRÍPRAVY A ROZSAH AKTUALIZAČNEJ ODBORNEJ PRÍPRAVY |
| I. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na kvantitatívne a kvalitatívne zisťovanie faktorov životného prostredia a pracovného prostredia na účely posudzovania ich možného vplyvu na zdravie |
| a) zabezpečenie systému kvality, |
| b) metrologické zabezpečenie, |
| c) princípy skúšobných metód na kvalitatívne a kvantitatívne zisťovanie faktorov životného prostredia a pracovného prostredia, |
| d) validácia metód a určovanie neistoty merania, |
| e) interpretácia výsledkov, |
| f) pre oblasť vôd vedomosti o možných zdravotných rizikách podľa príslušných právnych noriem a štandardných postupov, |
| g) právne predpisy upravujúce kvalitatívne a kvantitatívne zisťovanie faktorov životného prostredia a pracovného prostredia na účely posudzovania ich možného vplyvu na zdravie. |
| II. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na hodnotenie vplyvov na verejné zdravie |
| a) právne predpisy upravujúce hodnotenie vplyvov na verejné zdravie, |
| b) zásady hodnotenia vplyvov na verejné zdravie, |
| c) metódy hodnotenia vplyvov na verejné zdravie, |
| d) využívanie hodnotenia vplyvov na verejné zdravie v rozhodovacích procesoch. |
| III. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na hodnotenie zdravotných rizík zo životného prostredia |
| a) právne predpisy upravujúce hodnotenie zdravotných rizík, |
| b) zásady hodnotenia zdravotných rizík, |
| c) metódy hodnotenia zdravotných rizík, |
| d) určovanie nebezpečnosti, vzťahu dávka – odozva, hodnotenie expozície, charakteristika rizika, |
| e) hodnotenie zdravotného rizika z expozície fyzikálnym, chemickým a biologickým faktorom, |
| f) posudzovanie miery rizika vzhľadom na časové obmedzenie pôsobenia, |
| g) výpočet celoživotného rizika z expozície škodlivým faktorom životného prostredia, |
| h) analýza neistôt, |
| i) riadenie rizika, |
| j) využívanie hodnotenia zdravotných rizík v rozhodovacích procesoch, |
| k) komunikácia zdravotných rizík, |
| l) opatrenia na zváženie alebo odstránenie rizika. |
| IV. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na odber vzoriek zo životného prostredia a z pracovného prostredia na účely kvalitatívneho a kvantitatívneho zisťovania faktorov životného prostredia a pracovného prostredia |
| a) príprava programu vzorkovania, |
| b) spôsob odberu vzoriek, |
| c) označovanie vzoriek a protokol o odbere, |
| d) transport vzoriek, |
| e) metrologické zabezpečenie vzorkovania, |
| f) validácia metód vzorkovania. |
| V. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe a úprave pitnej vody a pri obsluhe vodovodných zariadení pitnej vody |
| a) právne predpisy upravujúce ochranu verejného zdravia pri výrobe a úprave pitnej vody a pri obsluhe vodovodných zariadení pitnej vody, |
| b) požiadavky na zdravotnú bezpečnosť pitnej vody, |
| c) povinnosti dodávateľov pitnej vody pri výrobe a úprave pitnej vody, |
| d) princípy a procesy úpravy pitnej vody, |
| e) zdravotné riziká pri používaní pitnej vody, ktorá nie je zdravotne bezpečná, |
| f) opatrenia na predchádzanie vzniku a šírenia infekčných ochorení prenosných pitnou vodou v pôsobnosti dodávateľov pitnej vody. |
| VI. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo |
| a) právne predpisy upravujúce ochranu verejného zdravia pri poskytovaní služieb v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo, |
| b) povinnosti pri prevádzkovaní zariadení starostlivosti o ľudské telo, |
| c) hygienické požiadavky na zariaďovanie, vybavenie a prevádzku zariadení starostlivosti o ľudské telo, |
| d) zdravotné riziká pri poskytovaní služieb v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo, |
| e) základné protiepidemické postupy a dekontaminácia, |
| f) náležitosti prevádzkového poriadku zariadenia, v ktorom sa vykonávajú epidemiologicky závažné činnosti, |
| g) kontraindikácie jednotlivých druhov poskytovaných služieb, |
| h) zásady prvej pomoci pri poranení, |
| i) požiadavky na ochranu zdravia nefajčiarov v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo. |
| VII. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov |
| a) povinnosti pri prevádzkovaní zariadenia spoločného stravovania a požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, |
| b) povinnosti pri výrobe, preprave, skladovaní, predaji a ostatnej manipulácii s potravinami podľa právnych predpisov o potravinách súvisiacich s danou činnosťou, |
| c) opatrenia na predchádzanie prenosným ochoreniam, |
| d) základné protiepidemické postupy a dekontaminácia. |
| VIII. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe kozmetických výrobkov |
| a) správna výrobná prax pri výrobe kozmetických výrobkov, |
| b) povinnosti pri výrobe kozmetických výrobkov, |
| c) opatrenia na predchádzanie prenosným ochoreniam, |
| d) základné protiepidemické postupy a dekontaminácia. |
| IX. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na epidemiologicky závažné činnosti v úpravniach vody a pri obsluhe vodovodných zariadení na umelých kúpaliskách |
| a) právne predpisy upravujúce ochranu verejného zdravia pri prevádzkovaní umelých kúpalísk, |
| b) požiadavky na kvalitu vody na kúpanie na umelých kúpaliskách, |
| c) povinnosti pri prevádzkovaní umelých kúpalísk, |
| d) princípy a procesy úpravy vody na kúpanie, |
| e) zdravotné riziká z vody na kúpanie, |
| f) opatrenia na predchádzanie vzniku a šírenia infekčných ochorení prenosných vodou na kúpanie v pôsobnosti prevádzkovateľov umelých kúpalísk, |
| g) náležitosti prevádzkového poriadku umelého kúpaliska. |
| X. Rozsah požadovaných vedomostí odbornej prípravy na overenie odbornej spôsobilosti na prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami, rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti na prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami a rozsah aktualizačnej odbornej prípravy pre držiteľov osvedčenia odbornej spôsobilosti na prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami |
| a) právne predpisy upravujúce problematiku uvádzania chemických látok a zmesí na trh, najmä z hľadiska ich vplyvov na život a zdravie ľudí a životné prostredie |
| 1. podmienky uvádzania nebezpečných látok a zmesí na trh a ich používanie, |
| 2. nebezpečné látky a zmesi, špecifikácia tried nebezpečnosti, |
| 3. systémy klasifikácie, balenia a označovania nebezpečných látok a zmesí, osobitne veľmi toxických látok a zmesí, účinnosť uplatňovania právnych úprav v praxi, |
| 4. označovanie a balenie, výstražné symboly, slová a upozornenia, |
| 5. požiadavky na zostavenie karty bezpečnostných údajov, expozičný scenár, |
| 6. obmedzenia výroby, uvádzania na trh a používania určitých nebezpečných látok a zmesí, |
| b) právne predpisy upravujúce výkon práce s chemickými faktormi, osobitne práce s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami |
| 1. právny rámec ochrany zdravia pri práci s nebezpečnými chemickými faktormi, |
| 2. opatrenia na predchádzanie vzniku ochorení podmienených prácou, |
| 3. zákazy a obmedzenia pri predaji, výdaji a skladovaní veľmi toxických látok a zmesí a toxických látok a zmesí, |
| 4. povinnosti zamestnávateľov – identifikácia rizika, posudok o riziku a prevádzkový poriadok pre prácu s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami, |
| 5. všeobecné zásady prevencie rizika, |
| 6. špecifické ochranné a preventívne opatrenia pri práci s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami, |
| 7. špecifické ochranné a preventívne opatrenia pri skladovaní veľmi toxických látok a zmesí a toxických látok a zmesí, |
| 8. kontrola expozície a rizika, |
| 9. informovanie orgánu verejného zdravotníctva v súvislosti s veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami, |
| 10. zdravotný dohľad, |
| c) toxikológia |
| 1. základné pojmy – toxicita látky alebo zmesi (LD50, LC50), chronická (NOAEL, ADI), |
| 2. toxicita, nebezpečnosť, riziko a ich význam, |
| 3. cesty vstupu do organizmu, zásady prevencie, |
| 4. zdravotné účinky toxických látok a zmesí, |
| 5. príčiny vzniku otráv a ich prejavy vo vzťahu k vykonávanej práci, |
| d) zásady prvej pomoci pri zasiahnutí organizmu veľmi toxickými látkami a zmesami a toxickými látkami a zmesami podľa cesty vstupu do organizmu. |
| XI. Rozsah požadovaných vedomostí odbornej prípravy na overenie odbornej spôsobilosti na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie alebo s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie, rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky odbornej spôsobilosti na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie alebo s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie a rozsah aktualizačnej odbornej prípravy pre držiteľov osvedčenia odbornej spôsobilosti a na prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie alebo s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie |
| a) právne predpisy upravujúce prácu s dezinfekčnými prípravkami na profesionálne použitie alebo s prípravkami na reguláciu živočíšnych škodcov na profesionálne použitie, |
| b) epidemiológia, základy z mikrobiológie vo vzťahu k činnosti |
| 1. základné pojmy, úloha a náplň epidemiológie a epizootológie, |
| 2. hygiena životného prostredia, |
| 3. spôsob prenosu infekčných ochorení, |
| c) práca s nebezpečnými chemickými faktormi, ochrana zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou chemickým faktorom pri práci |
| 1. základné pojmy, |
| 2. zdravotná spôsobilosť, odborná spôsobilosť, |
| 3. klasifikácia, rozdelenie nebezpečných chemických látok a zmesí, |
| 4. skladovanie prípravkov, |
| 5. balenie, označovanie obalov (výstražné symboly, označenia), |
| 6. etikety prípravkov, karty bezpečnostných údajov a ich obsah, |
| 7. charakteristika nebezpečenstva prípravkov, symboly, |
| 8. posudzovanie rizika, zdravotný dohľad, |
| 9. špecifické ochranné opatrenia, |
| 10. prevádzkový poriadok a posudok o riziku, |
| 11. povinnosti fyzickej osoby – podnikateľa a právnickej osoby, |
| 12. osobné ochranné pracovné prostriedky, |
| d) toxikológia |
| 1. základné pojmy, toxicita, |
| 2. charakteristika prípravkov z hľadiska toxicity a ich rozdelenie, označovanie, skladovanie, karta bezpečnostných údajov, |
| 3. prevádzkový poriadok – náležitosti, posudok o riziku, |
| 4. skladovanie, osobné ochranné pracovné prostriedky, |
| 5. cesty vstupu toxických látok do organizmu, |
| 6. druhy a príznaky otráv a hlavné zásady prvej pomoci, toxicita, |
| e) dezinfekcia |
| 1. prehľad skupín dezinfekčných prípravkov a mechanizmus ich účinku, |
| 2. pracovné a technologické postupy, |
| 3. spôsoby aplikácie dezinfekčných prípravkov a hodnotenie účinnosti, |
| 4. dezinfekcia v objektoch živočíšnej výroby, |
| 5. ochranná a ohnisková dezinfekcia, |
| f) dezinsekcia |
| 1. základné pojmy, prehľad druhov škodlivého hmyzu, roztočov, vývojové cykly, |
| 2. prehľad skupín schválených dezinsekčných prípravkov, |
| 3. spôsoby aplikácie a mechanizmus účinku, |
| 4. prírodné ohniskové nákazy, |
| 5. pracovné a technologické postupy pri aplikácii prípravkov, |
| 6. postreková technika na výkon dezinsekcie, |
| 7. preventívna a represívna dezinsekcia, |
| 8. hlavné zásady ochrany a bezpečnosti práce pri dezinsekcii, |
| g) deratizácia |
| 1. základné pojmy, biológia škodlivých hlodavcov, |
| 2. prehľad skupín schválených deratizačných prípravkov, |
| 3. spôsoby deratizácie, |
| 4. spôsoby aplikácie a mechanizmus účinku, dávkovanie, |
| 5. teoretické a praktické zručnosti pri výkone deratizácie, |
| 6. pracovné a technologické postupy pri aplikácii prípravkov, kontrola účinnosti, |
| 7. vyhodnotenie účinnosti, |
| 8. preventívne opatrenia proti vnikaniu, zahniezdeniu, pomnoženiu a ďalšiemu šíreniu škodlivých hlodavcov, |
| 9. hlavné zásady ochrany a bezpečnosti práce pri deratizácii. |
| XII. Rozsah požadovaných vedomostí pre skúšky na nákup, predaj a spracúvanie húb |
| a) právne predpisy, ktoré upravujú požiadavky na jedlé huby, |
| b) morfologické znaky a podmienky zberu a uchovávania, preprava, prípadne ďalšie spracovanie, výživová hodnota jedlých húb, |
| c) morfologické znaky jedovatých húb a húb nevhodných na kuchynské spracovanie, |
| d) príznaky otravy hubami, |
| e) zásady prvej pomoci pri otrave hubami, |
| f) právne predpisy o potravinách.“. |
|
|
| Čl. II |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. augusta 2018. |
|
|
| Andrea Kalavská v. r. |