| 232 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky |
| z 13. mája 2005 |
| o vinohradníckej oblasti Tokaj |
| Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky podľa § 38 ods. 11 zákona č. 182/2005 Z. z. o vinohradníctve a vinárstve ustanovuje: |
|
|
| § 1 |
| Osvedčovanie pôvodu hrozna |
| Pestovatelia viniča vo vinohradníckej oblasti Tokaj prihlasujú hrozno vypestované na tokajských honoch prihláškou, ktorej vzor je uvedený v prílohe č. 1. |
| § 2 |
| Výroba tokajských výberov a esencií |
| (1) Cibéby sa zo strapcov vyberajú ručne priamo pri zbere alebo následne pred spracovaním. Cibéby vyberané priamo pri zbere sa skladujú v osobitnej nádobe, počas skladovania je povolené slabé sírenie, chladenie alebo skladovanie s využitím ochranného plynu. |
| (2) Podľa množstva pridaných cibéb (putne) na 136 l (goncský sud) muštu alebo vína sa označujú jednotlivé druhy tokajských výberov. Uvedené množstvá v starých mierach slúžia na vyjadrenie množstva pridaných cibéb do výrobku. V praxi možno využiť prepočet v kg na 100 l muštu alebo vína, ktorý je uvedený v prílohe č. 2. |
| (3) Pri výrobe tokajských výberov a tokajskej esencie sa zaliate cibéby máčajú 12 až 24 hodín za občasného premiešania. Po získaní samotoku sa cibéby vylisujú. Lisovanie cibéb je operácia vyžadujúca špecifický postup, ktorý spočíva vo zvlášť pomalom a šetrnom lisovaní. |
| (4) Usadzovanie muštu po získaní samotokov je voliteľný postup v závislosti od druhu výrobku a zariadení výrobcu. |
| (5) Kvasenie samotokov je možné spontánnym spôsobom alebo pridaním ušľachtilých kultúr kvasiniek a prídavných látok, ako aj reguláciou teploty s cieľom dosiahnuť optimálne podmienky na kvasný proces. |
| § 3 |
| Požiadavky na zmyslové vlastnosti, fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín |
| (1) Požiadavky na zmyslové vlastnosti pre jednotlivé tokajské vína sú uvedené v prílohe č. 3. |
| (2) Požiadavky na fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín sú uvedené v prílohe č. 4. |
| § 4 |
| Špeciálna fľaša |
| (1) Špeciálna fľaša je sklená fľaša, bezfarebná, valcovitého tvaru s dlhým hrdlom, pomer základne a výšky fľaše je približne 1 : 3,6 a pomer valcovitej časti fľaše a úplnej výšky je približne 1 : 2,7; používa sa výhradne na fľaškovanie tokajských vín. |
| (2) Na fľaši možno umiestniť odtlačok pečiatky, ktorá obsahuje názov Tokaj alebo Tokajské, názov značky, emblém podniku alebo iné informácie. Obsah fľaše je 0,5 l alebo 0,375 l, 0,25 l, 0,1 l alebo v prípade predaja mimo členských štátov Európskej únie aj 0,1875 l. |
| § 5 |
| Postup pri ohlasovní a povoľovaní vývozu a dovozu tokajských vín |
| (1) Vývoz vína v nenafľašovanom stave z vinohradníckej oblasti Tokaj je možný len po nahlásení Tokajskej správnej komisii. V hlásení musí byť uvedené, na aký účel sa vývoz uskutoční. |
| (2) Vývoz vína je potrebné nahlásiť najneskôr tri dni pred uskutočnením vývozu na tlačive, ktorého vzor je uvedený v prílohe č. 5. |
| (3) Žiadosť o povolenie dovozu hrozna, muštu alebo vína v nenafľašovanom stave do vinohradníckej oblasti Tokaj dovozca zašle Tokajskej správnej komisii. |
| (4) Žiadosť o dovoz hrozna a muštu sa zasiela do 31. júla kalendárneho roka. Vzory žiadostí o povolenie dovozu hrozna, muštu a vína sú uvedené v prílohách č. 6 až 8. |
| § 6 |
| Zaradenie tokajských honov |
| Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky zaradí všetky tokajské hony evidované vo vinohradníckom registri do akostných kategórií na základe kritérií hodnotenia tokajských vinohradníckych honov uvedených v prílohe č. 9. |
|
|
| § 6a |
| Prechodné ustanovenie |
| Fľaše určené na fľaškovanie tokajských vín do 15. novembra 2008 možno používať na fľaškovanie do 31. decembra 2009. |
| § 7 |
| Zrušovacie ustanovenie |
| Zrušuje sa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 145/1998 Z. z. o požiadavkách na spôsob zberu hrozna tokajských odrôd, na postup výroby tokajských vín a na ich zloženie v znení vyhlášky č. 41/2003 Z. z. a vyhlášky č. 468/2004 Z. z. |
| § 8 |
| Účinnosť |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 15. júna 2005. |
|
|
| Zsolt Simon v. r. |
|
|
| Príloha č. 1 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| VZOR |
| PRIHLÁŠKA HROZNA Z VINOHRADNÍCKEJ OBLASTI TOKAJ NA OSVEDČENIE |
| .png)
|
| Príloha č. 2 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| Prepočet cibéb na 100 l vína |
| Označenie výrobku | Množstvo cibéb v kg | Množstvo muštu alebo vína
použitého na máčanie | 3-putňový výber | 60 | 100 | 4-putňový výber | 80 | 100 | 5-putňový výber | 100 | 100 | 6-putňový výber | 120 | 100 | tokajská esencia | nad 120 | 100 | |
| Príloha č. 3 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| Požiadavky na zmyslové vlastnosti tokajských vín |
| Druh tokajského vína | Čistota | Farba | Vôňa | Chuť | Tokajský Furmint
Tokajská Lipovina
Tokajský Muškát žltý | číre | zlatožltá
s miernym
odtieňom
jantárovej farby | výrazná,
tokajského
charakteru | výrazná,
tokajského
charakteru
príslušnej
odrody | Tokajské samorodné | číre | bledožltá až zlatožltás hnedastým
odtieňom,
možné sú aj slabšie
odtiene | výrazná,
charakteristická
pre tokajské
vína | výrazná, charakteristická pre
tokajské vína | Tokajský výber
trojputňový až
šesťputňový | číre | žltá až hlboko
jantárovožltá | výrazná,
charakteristická
pre tokajské
vína | výrazná, charakteristická pre
tokajské vína | Tokajský mášláš | číre | bledožltá až
jantárovožltá | výrazná,
charakteristická
pre tokajské
vína | výrazná, charakteristická pre
tokajské vína | Tokajský fordítáš | číre | bledožltá až zlatožltá | výrazná,
charakteristická
pre tokajské
vína | výrazná, charakteristická pre
tokajské vína | Tokajská výberová
esencia | číre | žltá až hlboko
jantárovožltá | výrazná,
charakteristická
pre tokajské
vína | výrazná, charakteristická pre
tokajské vína | Tokajská esencia | číre | žltá až sýta
jantárovožltá | výrazná,
charakteristická
pre tokajské
vína | výrazná, charakteristická pre
tokajské vína | |
| Príloha č. 4 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| Požiadavky na fyzikálne vlastnosti a chemické vlastnosti tokajských vín |
| Druh tokajského vína | Obsah
alkoholu
(obj. %)
najmenej | Obsah prírodného
cukru (g/l) | Bezcukorný
extrakt (g/l)
najmenej | Obsah
titrovateľných
kyselín (g/l)
najmenej | Prchavé
kyseliny
(g/l)
najviac | Celkový
obsah SO2
(mg/l)
najviac | Obsah voľného
SO2 (mg/l)
najviac | Tokajské samorodné suché | 12 | do 10 | 23 | 5,5 | 1,4 | 400 | 60 | Tokajské samorodné sladké | 12 | nad 10 | 23 | 5,5 | 1,4 | 400 | 60 | Tokajský výber trojputňový
až šesťputňový | 9 | trojputňový nad 60
štvorputňový nad 90
päťputňový nad 120
šesťputňový nad 150 | trojputňový 25
štvorputňový 30
päťputňový 35
šesťputňový 40 | 6 | 2,1 | 400 | 60 | Tokajský mášláš suchý | 9 | do 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 | Tokajský mášláš sladký | 9 | nad 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 | Tokajský fordítáš suchý | 9 | do 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 | Tokajský fordítáš sladký | 9 | nad 10 | 23 | 6 | 1,6 | 400 | 60 | Tokajská výberová esencia | 6 | nad 180 | 45 | 6 | 2,1 | 400 | 60 | Tokajská esencia | 1,2-8,0 | nad 450 | 50 | 8 | 2,1 | 400 | 60 | |
| Druh tokajského vína | Obsah
kyseliny
sorbovej
(mg/l)
najviac | Obsah
sodíka
(mg/l)
najviac | Obsah
železa
(mg/l)
najviac | Obsah
olova
(mg/l)
najviac | Obsah
medi
(mg/l)
najviac | Obsah
zinku
(mg/l)
najviac | Obsah
síranov
(g/l) | Obsah
chloridov
(mg/l) | Obsah
kyanovodíka
(mg/l)
najviac | Obsah
metylalkoholu
(mg/l)
najviac | Tokajské samorodné
suché | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 | Tokajské samorodné
sladké | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 | Tokajský výber
trojputňový až
šesťputňový | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 2 | 100 | 0,1 | 150 | Tokajský mášláš suchý | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 | Tokajský mášláš sladký | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 | Tokajský fordítáš suchý | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 | Tokajský fordítáš sladký | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 | Tokajská výberová
esencia | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 | Tokajská esencia | 200 | 60 | 10 | 0,25 | 1 | 5 | 1,5 | 100 | 0,1 | 150 | |
| Príloha č. 5 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| VZOR |
| Hlásenie o vývoze tokajského vína |
| .png)
|
| Príloha č. 6 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| VZOR |
| Žiadosť o povolenie dovozu hrozna do vinohradníckej oblasti Tokaj |
| .png)
|
| Príloha č. 7 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| VZOR |
| Žiadosť o povolenie dovozu muštu do vinohradníckej oblasti Tokaj |
| .png)
|
| Príloha č. 8 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| VZOR |
| Žiadosť o povolenie dovozu vína do vinohradníckej oblasti Tokaj |
| .png)
|
| Príloha č. 9 k vyhláške č. 232/2005 Z. z. |
| Kritériá hodnotenia tokajských vinohradníckych honov |
| (100-bodový hodnotiaci systém) |
| Hlavné činitele | Činiteľ | Označenie | Počet bodov | Pôda | Geologický
podklad | Ryolitné a andezitové tufy | 30 | | Piesočnaté bridlice | 15 | | Svahové a aluviálne oglejené hliny | 5 | | Obsah skeletu | > 20 % | 10 | | 1-20 % | 5 | | bez skeletu | 0 | | Pôdny druh | HP, PH, H | 10 | | P, IH, I | 5 | | Terénne činitele | Relat. nadmorská | > 50 m | 5 | | výška (prevýšenie) | < 50 m | 0 | | Svahovitosť | >10 % | 10 | | 5-10 % | 5 | | < 5 % | 0 | | Expozícia | J, JV, JZ | 15 | | ZJZ, VJV | 10 | | Z, v | 5 | | S, SV, SZ | 0 | | Energetická bilancia
(KJ/cm2 /vegetácia) | > 220 | 20 | | 219 | 19 | | 218 | 18 | | 201 | 1 | | 200 | 0 | | Počet bodov celkom | | |
| Vysvetlivky: Pôdny druh: P – piesočnatá |
| HP – hlinitopiesočnatá |
| PH – piesočnatohlinitá |
| H – hlinitá |
| IH – ílovitohlinitá |
| I – ílovitá |
| Zaradenie honov do akostných kategórií |
| Počet bodov | Kategória | Označenie | 85 - 100 | I. A | Výborné podmienky | 76 - 84 | I. B | Dobré podmienky | 61 - 75 | II. | Vyhovujúce podmienky | 40 - 60 | III. | Nevyhovujúce podmienky | |