| 71 |
| NARIADENIE VLÁDY |
| Slovenskej republiky |
| z 21. januára 2004, |
| ktorým sa ustanovujú podrobnosti o poplatkoch za vykonávanie veterinárnych inšpekcií a veterinárnych kontrol |
| Vláda Slovenskej republiky podľa § 2 ods. 1 písm. k) zákona č. 19/2002 Z. z., ktorým sa ustanovujú podmienky vydávania aproximačných nariadení vlády Slovenskej republiky v znení zákona č. 207/2002 Z. z. a na vykonanie § 3 ods. 2 a § 42 ods. 1 zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov nariaďuje: |
|
|
| § 1 |
| (1) Týmto nariadením sa ustanovujú podrobnosti o poplatkoch za vykonávanie veterinárnych inšpekcií a veterinárnych kontrol (ďalej len „poplatky“) orgánmi štátnej správy vo veterinárnej oblasti1) (ďalej len „orgány veterinárnej správy“). |
| (2) Toto nariadenie sa nevzťahuje na vyberanie poplatkov za zdolávanie epizootických a enzootických chorôb zvierat podľa osobitného predpisu.2) |
| § 2 |
| (1) Orgány veterinárnej správy vyberajú poplatky na úhradu výdavkov za vykonávanie veterinárnych inšpekcií a veterinárnych kontrol (ďalej len „výdavky“) |
| a) produktov živočíšneho pôvodu uvedených v prílohe č. 1 vrátane veterinárnych inšpekcií a veterinárnych kontrol na zabezpečenie živočíšnej produkcie na bitúnkoch v súlade s požiadavkami osobitného predpisu,3) |
| b) živých zvierat a produktov živočíšneho pôvodu uvedených v prílohe č. 2 v súlade s požiadavkami podľa osobitného predpisu,4) |
| c) živých zvierat uvedených v prílohe č. 3 v súlade s požiadavkami ustanovenými v tejto prílohe. |
| (2) Poplatky v súlade so zásadami uvedenými v prílohách č. 1 až 3 ustanoví sadzobník poplatkov za vykonávanie veterinárnych kontrol a veterinárnych inšpekcií (ďalej len „sadzobník“) vydaný podľa osobitného predpisu.5) |
| (3) Pri ustanovení poplatkov v Sk v sadzobníku podľa odseku 2 sa použije prevodový kurz EUR zverejňovaný každoročne v prvom pracovnom dni v mesiaci september v Úradnom vestníku Európskych spoločenstiev v sérii C. Tento kurz sa uplatňuje od 1. januára nasledujúceho roka. |
| (4) Poplatky podľa prílohy č. 1 časti A, časti C bodu I, prílohy č. 2 a prílohy č. 3 časti A sú vedené na samostatnom príjmovom účte štátneho rozpočtu príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vykonávajúcej veterinárne inšpekcie a veterinárne kontroly a poplatky podľa prílohy č. 1 časti B, časti C bodu II a prílohy č. 3 časti B sú vedené na samostatnom príjmovom účte Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky. |
| (5) Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky ďalej vedie na samostatnom príjmovom účte finančné prostriedky, ktoré tvoria rozdiel medzi vybranými poplatkami a skutočne vynaloženými výdavkami; v sume vedených finančných prostriedkov sa posilní veterinárna činnosť s cieľom účinnejšie reagovať na výskyt exotickej choroby podľa osobitného predpisu.6) |
| § 3 |
| Výdavky na vykonávanie veterinárnych inšpekcií a veterinárnych kontrol, na ktoré sa nevzťahuje vyberanie poplatkov podľa § 2, sa financujú zo štátneho rozpočtu.7) |
| § 4 |
| (1) Poplatky podľa § 2 sa ustanovujú na úhradu výdavkov, ktoré vznikajú príslušným orgánom veterinárnej správy pri vykonávaní veterinárnych inšpekcií a veterinárnych kontrol v súvislosti s |
| a) výdavkami na mzdy a nákladmi na odvody poistného do poistných fondov a príspevku na poistenie v nezamestnanosti,8) |
| b) výdavkami, ktorými sú výdavky na tovary a služby podľa osobitného predpisu7) vrátane výdavkov na školenia inšpektorov na vykonávanie veterinárnych inšpekcií a veterinárnych kontrol uvedených v § 2. |
| (2) Priama alebo nepriama refundácia9) poplatkov ustanovených v tomto nariadení je zakázaná. Vyberanie poplatkov v inej ako štandardnej sume v súlade s prílohami č. 1 až 3 sa nepovažuje pri posudzovaní jednotlivých prípadov za nepriamu refundáciu. |
| (3) Orgán veterinárnej správy môže vyberať poplatky, ktoré prekračujú sumu ustanovenú v prílohách č. 1 až 3, ak je táto suma ustanovená sadzobníkom podľa § 2 ods. 2 a ak celková suma týchto poplatkov neprevyšuje skutočné výdavky. |
| § 5 |
| (1) Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) v súčinnosti s Ministerstvom financií Slovenskej republiky pravidelne oznamuje Európskej komisii |
| a) údaje o prerozdelení a použití poplatkov podľa § 2 vrátane odôvodnenia spôsobu výpočtu poplatkov, |
| b) prevodový kurz prijatý každoročne podľa § 2 ods. 3, |
| c) miesto alebo miesta, kde sa poplatky podľa § 2 vyberajú, spolu s vysvetlením, ak je potrebné. |
| (2) Odborníci Európskej komisie môžu v spolupráci s príslušnými orgánmi štátnej správy vykonávať kontrolu na mieste na účely overenia uplatňovania právneho aktu Európskych spoločenstiev uvedeného v prílohe č. 4. |
| (3) Ak orgány veterinárnej správy považujú vykonávanie veterinárnych kontrol a veterinárnych inšpekcií v inom členskom štáte za nedostatočné a ak poplatky vyberané podľa právneho aktu Európskych spoločenstiev uvedeného v prílohe č. 4 v inom členskom štáte nepokrývajú výdavky na tieto veterinárne kontroly a veterinárne inšpekcie alebo ich pokrývajú len nedostatočne, postupujú podľa osobitného predpisu.10) |
| § 6 |
| Týmto nariadením sa preberá právny akt Európskych spoločenstiev uvedený v prílohe č. 4. |
|
|
| § 7 |
| Toto nariadenie nadobúda účinnosť dňom nadobudnutia platnosti zmluvy o pristúpení Slovenskej republiky k Európskej únii. |
|
|
| v z. Pál Csáky v. r. |
|
|
| Príloha č. 1 k nariadeniu vlády č. 71/2004 Z. z. |
| ZÁSADY NA URČENIE POPLATKOV ZA PRODUKTY ŽIVOČÍŠNEHO PÔVODU |
| ČASŤ A |
| Zásady na určenie poplatkov za mäso, na ktoré sa vzťahujú osobitné predpisy1) |
| Poplatky podľa § 2 ods. 1 písm. a) za mäso, na ktoré sa vzťahujú osobitné predpisy,1) sa ustanovujú v súlade s § 4 ods. 1 takto: |
| I. Prehliadky pri zabíjaní zvierat a získavaní mäsa |
| Bez dotknutia ustanovení bodov IV a V orgány veterinárnej správy vyberajú poplatky za prehliadky vzťahujúce sa na zabíjanie zvierat a získavanie mäsa v nasledujúcej štandardnej výške: |
| a) hovädzie a teľacie mäso: |
| 1. dospelý hovädzí dobytok: 4,5 EUR za zviera, |
| 2. mladý hovädzí dobytok: 2,5 EUR za zviera, |
| b) nepárnokopytníky/koňovité: 4,4 EUR za zviera, |
| c) bravčové mäso: zvieratá s hmotnosťou tela |
| 1. menej ako 25 kg: 0,5 EUR za zviera, |
| 2. rovnou 25 kg a vyššou ako 25 kg: 1,30 EUR za zviera, |
| d) mäso oviec a kôz: zvieratá s hmotnosťou tela |
| 1. menej ako 12 kg: 0,175 EUR za zviera, |
| 2. medzi 12 kg a 18 kg: 0,35 EUR za zviera, |
| 3. viac ako 18 kg: 0,5 EUR za zviera, |
| e) hydinové mäso: |
| 1. brojlery a ostatná mladá hydina na výkrm s hmotnosťou tela menšou ako 2 kg a nosnice: 0,01 EUR za kus, |
| 2. ostatná mladá hydina na výkrm s hmotnosťou tela 2 kg a vyššou ako 2 kg: 0,02 EUR za kus, |
| 3. ostatná ťažká dospelá hydina s hmotnosťou tela 5 kg a vyššou ako 5 kg: 0,04 EUR za kus, |
| f) králičie mäso a zverina z malej pernatej alebo srstnatej zveri: |
| 1. králiky a malá pernatá zver a malá srstnatá zver: poplatok v štandardnej výške je ustanovený v písmene e), |
| 2. nasledujúce suchozemské cicavce: |
| 2.1. diviačia zver: poplatky ustanovené v písmene c) sa zvyšujú, ak nepostačujú na pokrytie výdavkov na trichinoskopické vyšetrenie ustanovené osobitným predpisom,2) |
| 2.2. prežúvavce: poplatky ustanovené v písmene d). |
| II. Veterinárne kontroly a veterinárne inšpekcie pri rozrábaní mäsa |
| 1. Výdavky spojené s operáciami pri rozrábaní mäsa podľa osobitných predpisov3) sa uhrádzajú poplatkom v štandardnej výške pridaním štandardnej sumy 3,0 EUR za každú tonu mäsa, ktoré prichádza do rozrábkarne. Táto suma sa pripočíta k sume uvedenej v bode I. |
| 2. Ak sa operácie pri rozrábaní vykonávajú v tej istej prevádzkarni, kde sa mäso získava, poplatok uvedený v bode 1 sa zníži o 55 %. |
| III. Veterinárne kontroly a veterinárne inšpekcie pri skladovaní mäsa |
| Orgány veterinárnej správy vyberajú poplatky, ktoré zodpovedajú skutočným výdavkom potrebným na vykonanie veterinárnej kontroly alebo veterinárnej inšpekcie mäsa, ktoré je skladované podľa osobitných predpisov,4) vrátane intervenčne nakúpeného mäsa a viackrát krátkodobo medziskladovaného mäsa. |
| IV. Zvýšenie poplatkov |
| 1. Na úhradu zvýšených výdavkov možno pre jednotlivé prevádzkarne zvýšiť štandardnú výšku poplatkov ustanovených v bodoch I a II. Okrem podmienok ustanovených v bode V bode 1 písm. a) musia prevádzkarne splniť niektorú z nasledujúcich podmienok, a to mať |
| a) vyššie výdavky na veterinárne inšpekcie spôsobené najmä tým, že zvieratá na zabitie nie sú uniformné z hľadiska veku, veľkosti, hmotnosti a zdravotného stavu, |
| b) dlhšie čakacie doby a iné neproduktívne doby inšpekčného personálu pre neprimerané plánovanie dodávok zvierat prevádzkarňou alebo pre technické nedostatky alebo poruchy, |
| c) časté zdržania v procese zabíjania, napríklad v dôsledku nedostatku zamestnancov, a z tohto dôvodu nedostatočnú zamestnanosť inšpekčného personálu, |
| d) vyššie výdavky spôsobené osobitným časom cestovania, |
| e) dlhšie trvanie inšpekcií pre časté zmeny období určených na zabíjanie počas kontroly inšpekčného personálu, |
| f) časté prerušovanie procesu zabíjania na splnenie požiadaviek na čistenie a dezinfekciu, |
| g) prehliadky zvierat, ktoré sa zabíjajú mimo bežných hodín zabíjania na požiadanie vlastníka. |
| 2. Objem navŕšenia štandardných výšok poplatkov závisí od výdavkov, ktoré majú byť poplatkami uhradené. |
| V. Zníženie poplatkov podľa bodov I a II |
| 1. Na základe podstatných rozdielov životných a mzdových nákladov v Slovenskej republike, štruktúry prevádzkarní a vzťahov medzi súkromnými veterinárnymi lekármi a veterinárnymi inšpektormi, ktoré sa výrazne odlišujú od priemeru Európskeho spoločenstva, ktorý je základom na výpočet štandardnej výšky poplatkov uvedených v bodoch I a II, možno poplatky výnimočne znížiť do výšky skutočných výdavkov |
| a) všeobecne v sadzobníku vydanom podľa osobitného predpisu5) pre všetky prevádzkarne v Slovenskej republike, ak sú podstatné rozdiely v životných a mzdových nákladoch, |
| b) pre jednotlivé prevádzkarne, ak sú splnené nasledujúce podmienky: |
| 1. minimálny denný počet zabíjania umožňuje vopred naplánovať rozmiestnenie inšpekčného personálu, |
| 2. počet zabitých zvierat sa nemení, pretože dodávky zvierat možno vopred naplánovať, čím sa umožňuje racionálne využitie inšpekčného personálu, |
| 3. prísna organizácia a plánovanie v prevádzkarni spolu s veľkou rýchlosťou zabíjania umožňujú optimálne využitie inšpekčného personálu, |
| 4. nevyskytujú sa čakacie alebo inak neproduktívne doby inšpekčného personálu, |
| 5. zvieratá na zabitie sú, pokiaľ je to možné, uniformné vekom, veľkosťou, hmotnosťou a zdravotným stavom. |
| 2. Uplatnenie výnimiek uvedených v bode 1 písm. a) a b) nemôže mať v žiadnom prípade za následok zníženie poplatkov uvedených v bode I a bode II bode 1 o viac ako 55 %. |
| VI. Miesta vyberania poplatkov podľa bodov I až III |
| 1. Poplatky uvedené v bodoch I až III orgány veterinárnej správy vyberajú, ak je to vhodné, na bitúnku, v rozrábkarni alebo v sklade. Poplatky uhrádza prevádzkovateľ alebo majiteľ prevádzkarne, kde sa vykonávajú operácie; ten môže preniesť poplatok vybratý za jednotlivú operáciu na fyzickú osobu alebo právnickú osobu, v prospech ktorej sa operácia vykonáva. Ak sa prehliadka živej hydiny vykonáva na farme jej pôvodu v súlade s osobitným predpisom,6) môže sa poplatok do výšky 20 % štandardnej sadzby ustanovenej v bode I písm. e) vyberať na farme pôvodu hydiny. |
| 2. Ak ide o prevádzkarne, ktoré vykonávajú viac ako jednu operáciu, alebo o produkčný reťazec, ktorý zahŕňa viac ako jednu operáciu, môžu orgány veterinárnej správy na jednom mieste vyberať celkový združený poplatok, ktorý súčasne zahŕňa rôzne poplatky. |
| 3. Ak sa poplatkom, ktorý sa vyberá na bitúnku, uhradia náklady uvedené v bode 1, orgány veterinárnej správy nevyberajú v rozrábkarňach alebo skladoch žiadne ďalšie poplatky. |
| ČASŤ B |
| Zásady na určenie poplatkov, ktoré sa vzťahujú na mäso dovážané v súlade s osobitnými predpismi7) |
| 1. Poplatok podľa § 2 ods. 1 písm. a) sa vyberá v štandardnej výške 5 EUR za tonu mäsa s kosťou, pričom minimálny poplatok za zásielku je 30 EUR. Vo výnimočných prípadoch môže Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky tento poplatok zvýšiť tak, aby boli uhradené skutočné výdavky. |
| 2. Ak sú prijaté rozhodnutia podľa osobitného predpisu8) a v súlade s postupom podľa osobitného predpisu,8) poplatok uvedený v bode 1 sa upraví s prihliadnutím na dohodnuté zníženie frekvencie veterinárnych kontrol a veterinárnych inšpekcií. |
| 3. Poplatok uvedený v bode 1 uhrádza dovozca alebo jeho colný deklarant a vyberá sa na pohraničnom colnom úrade, ktorému je územne príslušná hraničná inšpekčná stanica, alebo priamo na hraničnej inšpekčnej stanici. |
| 4. Ak ide o poplatky podľa tejto časti, Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky postupuje podľa § 2 ods. 5. |
| ČASŤ C |
| Zásady na určenie poplatkov za produkty rybolovu, na ktoré sa vzťahuje osobitný predpis9) |
| I. Pre produkty rybolovu, na ktoré sa vzťahujú požiadavky na produkciu a uvádzanie na trh ustanovené v osobitnom predpise,10) sa poplatok podľa § 2 ods. 1 písm. a) ustanovuje v súlade s § 4 ods. 1 takto: |
| 1. orgány veterinárnej správy vyberajú poplatky za veterinárne kontroly a veterinárne inšpekcie vykonávané podľa osobitného predpisu,11) |
| 2. poplatok uvedený v bode 1 sa ustanovuje na 1 EUR a vyberá sa za každú tonu produktov rybolovu, ktoré vstupujú do prevádzkarne na úpravu alebo spracovanie produktov rybolovu alebo pochádzajú z lodnej továrne, |
| 3. poplatky uvedené v bodoch 1 a 2 možno znížiť, ak sa úprava a spracovanie vykonávajú v rovnakom mieste ako prvý predaj alebo spracovanie alebo ak sú v danej prevádzkarni také prevádzkové podmienky a záruky na základe vlastných kontrol prevádzkarne, že požiadavky na inšpekčných zamestnancov orgánu veterinárnej správy možno redukovať; poplatok môže byť znížený najviac o 55 % z poplatku podľa bodu 2, |
| 4. v prevádzkarňach, ktoré len chladia, zmrazujú, balia alebo skladujú produkty rybolovu, vyberajú orgány veterinárnej správy poplatky, ktoré zodpovedajú skutočným výdavkom potrebným na vykonanie kontroly; ak sa však poplatkom, ktorý je vybratý v súlade s bodmi 1 a 2, uhradia všetky výdavky podľa osobitného predpisu,11) orgán veterinárnej správy poplatky podľa tohto bodu nevyberá, |
| 5. poplatky podľa bodov 2 a 4 uhrádza prevádzkovateľ alebo vlastník prevádzkarne, ktorý vykonáva jednotlivé operácie; ten môže preniesť poplatok vybratý za jednotlivú operáciu na fyzickú osobu alebo právnickú osobu, v prospech ktorej sa operácia vykonáva, |
| 6. orgány veterinárnej správy kontrolujú,12) či boli poplatky podľa tejto časti príslušnými prevádzkovateľmi alebo vlastníkmi zaplatené; prevádzkovatelia alebo vlastníci dostávajú písomné potvrdenie alebo iný dôkaz o jednotlivej alebo súhrnnej platbe, alebo platobný príkaz na poplatky, ak nie sú produkty rybolovu určené na úpravu alebo spracovanie na území Slovenskej republiky, kde boli vylovené, a ak sa celý poplatok uhrádza v prevádzkarni na spracovanie alebo v prevádzkarni na úpravu produktov rybolovu. |
| II. Produkty rybolovu, na ktoré sa vzťahujú požiadavky na dovoz z tretích krajín podľa osobitného predpisu13) |
| 1. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky vyberá aj príplatok na úhradu výdavkov za prehliadky súvisiace s typom plavidiel uvedených v osobitnom predpise13) a so spôsobom vykládky, pričom minimálny poplatok je 1 EUR za vyloženú tonu. |
| 2. Pre všetky rybie produkty, ktoré musia prejsť hraničnou inšpekčnou stanicou, je ustanovený poplatok podľa § 2 ods. 1 písm. a) a v súlade s § 4 ods. 1 v minimálnej výške 5 EUR za tonu, pričom minimálny poplatok je 30 EUR za zásielku. Pri zásielkach nad 100 ton sa štandardný poplatok 5 EUR zníži na |
| a) 1,5 EUR za každú ďalšiu tonu rybích produktov, ktoré neprešli iným predspracovaním ako odstránením čriev, |
| b) 2,5 EUR za každú ďalšiu tonu ostatných rybích produktov. |
| 3. Ak sú prijaté rozhodnutia podľa osobitného predpisu,8) sumy uvedené v bode 2 sa upravia v súlade s postupom podľa osobitného predpisu8) a s prihliadnutím na dohodnuté zníženie frekvencie veterinárnych kontrol a veterinárnych inšpekcií. |
| 4. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky môže zvýšiť poplatky ustanovené v bode 2 až do výšky skutočných výdavkov. |
| 5. Poplatok ustanovený v bode 2 uhrádza dovozca alebo jeho colný deklarant a vyberá sa na pohraničnom colnom úrade, ktorému je územne príslušná hraničná inšpekčná stanica, alebo priamo na hraničnej inšpekčnej stanici. |
| Príloha č. 2 k nariadeniu vlády č. 71/2004 Z. z. |
| ZÁSADY NA URČENIE POPLATKOV ZA ŽIVÉ ZVIERATÁ A PRODUKTY ŽIVOČÍŠNEHO PÔVODU PODĽA OSOBITNÉHO PREDPISU1) |
| 1. Poplatok za živé zvieratá a produkty živočíšneho pôvodu podľa § 2 ods. 1 písm. b) sa ustanovuje takto: |
| a) za živé zvieratá na zabitie a mäso, na ktoré sa vzťahuje príloha č. 1 časť A: 1,35 EUR za tonu mäsa jatočných zvierat, |
| b) za produkty vodného hospodárstva, na ktoré sa vzťahuje príloha č. 1 časť C: 0,1 EUR za tonu produktov uvádzaných na trh, |
| c) za mlieko a mliečne výrobky: 0,02 EUR za 1 000 litrov surového mlieka, |
| d) za vaječné produkty: poplatok zodpovedajúci skutočným výdavkom, |
| e) za med: orgán veterinárnej správy môže vyberať poplatok, ktorý uhradí skutočné výdavky. |
| 2. Pomerná časť poplatku uvedeného v bode 1 sa vyberá na každom stupni produkčného reťazca vrátane chovu, a to ak ide o poplatok ustanovený |
| a) v bode 1 písm. a), polovica poplatku sa vyberá na farme, odkiaľ zvieratá pochádzajú, a polovica poplatku sa vyberá na bitúnku; ak ide o zverinu z voľne žijúcej zveri, poplatok sa vyberá v prevádzkarni na spracovanie zveriny, |
| b) v bode 1 písm. b), poplatok sa vyberá na farme, odkiaľ produkty rybolovu pochádzajú; ak sú určené na úpravu alebo spracovanie, polovica poplatku sa vyberá na farme, odkiaľ zvieratá pochádzajú, a polovica poplatku sa vyberá v prevádzkarni na spracovanie alebo úpravu produktov vodného hospodárstva, |
| c) v bode 1 písm. c), polovica poplatku sa vyberá na farme, odkiaľ surové mlieko pochádza, a polovica poplatku sa vyberá v zbernej prevádzkarni, |
| d) v bode 1 písm. d), polovica poplatku sa vyberá na farme nosníc a polovica poplatku sa vyberá v triediarni a baliarni vajec, |
| e) v bode 1 písm. e), poplatok sa vyberá od právnickej osoby alebo od fyzickej osoby oprávnenej na podnikanie, ktorá uvádza med na trh. |
| 3. Poplatok ustanovený v bode 1 uhrádza prevádzkovateľ alebo vlastník prevádzkarne alebo prevádzkarní, ktorý môže preniesť vybraný poplatok na fyzickú osobu alebo právnickú osobu, v prospech ktorej sa operácia uskutočnila. |
| Príloha č. 3 k nariadeniu vlády č. 71/2004 Z. z. |
| ZÁSADY NA URČENIE POPLATKOV ZA ŽIVÉ ZVIERATÁ |
| ČASŤ A |
| Živé zvieratá a produkty živočíšneho pôvodu určené na výmeny s členskými štátmi, na ktoré sa vzťahuje osobitný predpis1) |
| 1. Poplatok sa vyberá na úhradu výdavkov v mieste pôvodu pri výmenách2) zvierat a produktov živočíšneho pôvodu s členskými štátmi, na ktoré sa vzťahuje osobitný predpis.1) |
| 2. Uplatnenie a výška poplatku, podrobné pravidlá ich aplikácie vrátane osôb zodpovedných za platenie a akékoľvek výnimky sa stanovia v súlade s požiadavkami Európskeho spoločenstva. |
| ČASŤ B |
| Živé zvieratá určené na dovoz, na ktoré sa vzťahuje osobitný predpis3) |
| 1. Poplatok podľa § 2 ods. 1 písm. c) je ustanovený takto: |
| a) ak ide o druhy zvierat uvedených v prílohe č. 1 časti A, v štandardnej výške 5 EUR za tonu živej hmotnosti, pričom minimum je 30 EUR za zásielku, |
| b) ak ide o ostatné druhy zvierat, v skutočných výdavkoch na prehliadku vyjadrených na dovezené zviera alebo na dovezenú tonu, minimálne však vo výške 30 EUR za zásielku. Táto minimálna sadzba za zásielku neplatí pre dovoz druhov uvedených v osobitnom predpise.4) |
| 2. Poplatky podľa bodu 1 môže príslušný orgán veterinárnej správy na základe výnimky zvýšiť na úroveň skutočných výdavkov. |
| 3. Poplatok ustanovený v bodoch 1 a 2 uhrádza dovozca alebo jeho colný deklarant a vyberá sa na pohraničnom colnom úrade, ktorému je územne príslušná hraničná inšpekčná stanica, alebo priamo na hraničnej inšpekčnej stanici. |
| 4. Na žiadosť príslušného orgánu veterinárnej správy Európskej komisie sprevádzanú nevyhnutnou sprievodnou dokumentáciou a v súlade s postupom podľa osobitného predpisu4) sa na dovozy z určitých tretích krajín môžu aplikovať nižšie poplatky. |
| 5. Ak ide o poplatky podľa tejto časti, regionálna veterinárna a potravinová správa a Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky postupujú podľa § 2 ods. 5. |
| Príloha č. 4 k nariadeniu vlády č. 71/2004 Z. z. |
| ZOZNAM PREBERANÝCH PRÁVNYCH AKTOV EURÓPSKYCH SPOLOČENSTIEV A EURÓPSKEJ ÚNIE |
| Týmto nariadením sa preberá tento právny akt: |
| Smernica Rady 85/73/EHS z 29. januára 1985 o financovaní veterinárnych inšpekcií a kontrol čerstvého mäsa a hydinového mäsa (Ú. v. ES L 32, 5. 2. 1985, s. 14) v znení |
| smernice Rady 88/409/EHS z 15. júna 1988 (Ú. v. ES L 194, 22. 7. 1988, s. 28), |
| smernice Rady 93/118/ES z 22. decembra 1993 (Ú. v. ES L 40, 31. 12. 1993, s. 15), |
| smernice Rady 94/64/ES zo 14. decembra 1994 (Ú. v. ES L 368, 31. 12. 1994, s. 8), |
| smernice Rady 95/24/ES z 22. júna 1995 (Ú. v. ES L 243, 11. 10. 1995, s. 14), |
| smernice Rady 96/17/ES z 19. marca 1996 (Ú. v. ES L 078, 28. 3. 1996, s. 30), |
| smernice Rady 96/43/ES z 26. júna 1996 (Ú. v. ES L 162, 1. 7. 1996, s. 1) a |
| smernice Rady 97/79/ES z 18. decembra 1997 (Ú. v. ES L 24, 30. 1. 1998, s. 31). |
| Smernica Rady je preložená do slovenského jazyka; do úradného prekladu v slovenskom jazyku možno nazrieť v sídle Inštitútu pre aproximáciu práva Úradu vlády Slovenskej republiky, Námestie slobody 1/29, Bratislava. |
| Poznámky pod čiarou |
| 1) § 4 ods. 3 zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. |
| 2) § 41 ods. 2 zákona č. 488/2002 Z. z. v znení neskorších predpisov. |
| 3) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 315/2003 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat v čase ich zabíjania alebo usmrcovania v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 497/2003 Z. z. |
| 4) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 320/2003 Z. z. o monitorovaní určitých látok a ich rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 483/2003 Z. z. |
| 5) § 42 ods. 2 zákona č. 488/2002 Z. z. v znení neskorších predpisov. |
| 6) § 10 ods. 10 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 303/1995 Z. z. o rozpočtových pravidlách v znení neskorších predpisov. |
| 7) Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 303/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov. |
| 8) § 3 ods. 4 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 303/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov. |
| 9) § 19 zákona č. 473/2003 Z. z. o Pôdohospodárskej platobnej agentúre, o podpore podnikania v pôdohospodárstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. |
| 10) § 10 a 11 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 274/2003 Z. z. o vzájomnej spolupráci medzi orgánmi veterinárnej správy, orgánmi štátnej správy v zootechnickej oblasti a orgánmi členských štátov a o spolupráci medzi nimi a Európskou komisiou pri zabezpečovaní správneho použitia právnych predpisov vo veterinárnej a zootechnickej oblasti. |
| 1) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 281/2003 Z. z. o požiadavkách v záujme ochrany zdravia ľudí pri produkcii a uvádzaní čerstvého mäsa na trh v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 490/2003 Z. z.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 282/2003 Z. z. o požiadavkách v záujme ochrany zdravia ľudí pri produkcii a uvádzaní čerstvého hydinového mäsa na trh.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 300/2003 Z. z. o požiadavkách na zdravie zvierat a o požiadavkách v záujme ochrany zdravia ľudí pri produkcii králičieho mäsa a zveriny zo zveri z farmových chovov a pri ich uvádzaní na trh v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 501/2003 Z. z.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 311/2003 Z. z. o požiadavkách na ochranu zdravia zvierat a o požiadavkách v záujme ochrany zdravia ľudí pri usmrcovaní voľne žijúcej zveri a uvádzaní zveriny z tejto zveri na trh v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 496/2003 Z. z. |
| 2) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 311/2003 Z. z. v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 496/2003 Z. z. |
| 3) Napríklad § 3 ods. 3 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 281/2003 Z. z. v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 490/2003 Z. z., § 3 ods.1 písm. b) nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 282/2003 Z. z. |
| 4) Napríklad § 3 ods. 5 a 6 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 281/2003 Z. z. v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 490/2003 Z. z., § 3 ods. 4 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 282/2003 Z. z. |
| 5) § 42 ods. 2 zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. |
| 6) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 282/2003 Z. z. |
| 7) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 284/2003 Z. z. o zdravotných problémoch a problémoch veterinárnej inšpekcie pri dovoze hovädzieho dobytka, oviec, kôz, ošípaných, čerstvého mäsa alebo mäsových výrobkov z tretích krajín v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 485/2003 Z. z.
§ 14 až 17 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 282/2003 Z. z.§ 15 až 19 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 311/2003 Z. z. v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 496/2003 Z. z.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 307/2003 Z. z., ktorým sa upravujú požiadavky na zdravie zvierat pri výmene a dovoze produktov živočíšneho pôvodu, ktoré nepodliehajú iným veterinárnym požiadavkám v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 495/2003 Z. z. |
| 8) § 10 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 321/2003 Z. z., ktorým sa ustanovujú princípy organizácie veterinárnych kontrol produktov vstupujúcich do Slovenskej republiky z tretích krajín. |
| 9) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 298/2003 Z. z. o podmienkach v záujme ochrany zdravia ľudí pri produkcii a uvádzaní na trh produktov rybolovu a živých lastúrnikov. |
| 10) § 1 až 8 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 298/2003 Z. z. |
| 11) Príloha č. 2 časť E body I a II nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 298/2003 Z. z. |
| 12) § 6 ods. 2 písm. a), § 7 ods. 2 písm. a) a § 8 ods. 3 písm. a) zákona č. 488/2002 Z. z. v znení neskorších predpisov. |
| 13) § 9 až 11 nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 298/2003 Z. z. |
| 1) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 293/2003 Z. z. o veterinárnej kontrole pri výmenách živých zvierat a produktov živočíšneho pôvodu s členskými štátmi v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 491/2003 Z. z. |
| 2) § 2 písm. d) zákona č. 488/2002 Z. z. o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. |
| 3) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 301/2003 Z. z. o princípoch ovplyvňujúcich organizáciu veterinárnych kontrol zvierat vstupujúcich na územie Slovenskej republiky z tretích krajín v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 499/2003 Z. z. |
| 4) Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 292/2003 Z. z. o podrobnostiach veterinárnych kontrol pri výmenách produktov živočíšneho pôvodu s členskými štátmi v znení nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 493/2003 Z. z. |