| 691 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky |
| z 25. novembra 2002 |
| o požiadavkách na kvalifikáciu a odbornú spôsobilosť a ďalšie vzdelávanie zamestnancov vykonávajúcich potravinový dozor |
| Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo") podľa § 25 ods. 3 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 23/2002 Z. z. ustanovuje: |
|
|
| § 1 |
| (1) Na účely tejto vyhlášky požiadavkami na kvalifikáciu zamestnancov vykonávajúcich potravinový dozor sú |
| a) dokončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa1) z chémie, potravinárskej chémie, potravinárskej mikrobiológie, hygieny potravín, potravinárskej technológie, poľnohospodárstva, veterinárnej medicíny, hygieny a epidemiológie, pričom zamestnanec musí mať |
| 1. odborné vedomosti zo zákona o potravinách a súvisiacich predpisov, |
| 2. odbornú prax najmenej dvojročnú a |
| 3. odbornú spôsobilosť v oblasti senzorického posudzovania potravín, |
| b) dokončené úplné stredné odborné vzdelanie v oblasti potravín, poľnohospodárstva, veterinárneho odboru, zdravotníckeho odboru a potravinárskej chémie, pričom zamestnanec musí mať |
| 1. odbornú prax najmenej štvorročnú, |
| 2. odbornú spôsobilosť v oblasti senzorického posudzovania potravín, |
| c) odborná spôsobilosť podľa odseku 4. |
| (2) Zamestnanci potravinového dozoru, ktorí spĺňajú požiadavky podľa odseku 1 písm. b), môžu v rámci výkonu potravinového dozoru vykonávať len tie činnosti, pri ktorých nie je potrebné ukladať odstránenie nedostatkov zistených kontrolou a ich príčin rozhodnutím. |
| (3) Odbornou praxou zamestnancov pri výkone potravinového dozoru je výkon rovnakej alebo obdobnej ako požadovanej činnosti vykonávanej v inej organizácii, ktorej činnosť je tiež zameraná na kontrolu potravín a tabakových výrobkov, manipuláciu a ich uvádzanie do obehu, na výrobnú činnosť, výskum a ich skúšanie. |
| (4) Odborná spôsobilosť zamestnancov potravinového dozoru na výkon potravinového dozoru sa získava prípravným vzdelávaním, ktoré sa zakončuje kvalifikačnou skúškou a vydaním osvedčenia o splnení odbornej spôsobilosti (ďalej len „osvedčenie"). |
| § 2 |
| (1) Prípravné vzdelávanie na výkon potravinového dozoru podľa § 1 ods. 1 písm. a) sa uskutočňuje v rozsahu 180 až 200 vyučovacích hodín, a to v priebehu jedného roka od prijatia zamestnanca na výkon potravinového dozoru. |
| (2) Prípravné vzdelávanie pre zamestnancov potravinového dozoru podľa § 1 ods. 1 písm. a) je zamerané na získanie odborných vedomostí najmä |
| a) zo zákona o potravinách a súvisiacich predpisov, ako sú predpisy upravujúce zásady správnej výrobnej praxe, systém HACCP, označovanie potravín, Potravinový kódex Slovenskej republiky, bezpečnosť potravín, potravinový úrad v Európskej únii, rýchly výstražný systém pre potraviny (RASFF), potraviny nového typu - geneticky modifikované organizmy a súvisiace predpisy, |
| b) z kontroly potravín, výkonu potravinového dozoru, hodnotenia a posudzovania kvality a zdravotnej neškodnosti vrátane technológie, manipulácie a ich uvádzania do obehu, |
| c) zo správneho konania, trestného práva, predpisov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany zdravia ľudí, veterinárnej a fytosanitárnej starostlivosti, živnostenského zákona, obchodného práva, colného zákona, ak ide o vývoz a dovoz potravín, zákonov týkajúcich sa odpadového hospodárstva, cenových predpisov, metrológie a normalizácie, |
| d) z ochrany spotrebiteľa, |
| e) z predpisov o podmienkach získania osvedčenia (certifikátu) špecifického charakteru poľnohospodárskych výrobkov a potravín, o ochrane geografických indikácií a označení pôvodu poľnohospodárskych výrobkov a potravín, |
| f) zo systémov manažérstva kvality podľa ISO 9000, Národného programu kvality v Slovenskej republike, systémov environmentálneho manažérstva (EMS) a systémov environmentálneho manažérstva a auditu (EMAS), |
| g) z hygieny životného prostredia, technológie spracúvania odpadov živočíšneho pôvodu vrátane ich odstraňovania, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie, |
| h) z výživy a výživovej politiky, |
| i) z mikrobiológie, parazitológie, toxikológie a laboratórneho vyšetrovania potravín, prevencie a opatrení pri výskyte prenosných a nákazlivých ochorení alebo iného poškodenia zdravia z potravín. |
| (3) Prípravné vzdelávanie podľa odseku 2 nemusí absolvovať zamestnanec, ktorý |
| a) vykonával inšpekčnú činnosť v rámci priameho výkonu potravinového dozoru najmenej desať rokov v Štátnej veterinárnej správe Slovenskej republiky a jej orgánoch, v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcii a v orgánoch Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, alebo |
| b) absolvoval atestačnú prípravu na získanie atestácie veterinárnych zamestnancov so stredoškolským vzdelaním2) alebo špecializačné školenie absolventov stredných odborných škôl zdravotníckeho odboru. |
| (4) Rozsah, dĺžku a spôsob dokončenia prípravného vzdelávania (odsek 1 a 2) zamestnancov potravinového dozoru podľa § 1 ods. 1 písm. b) primerane určí vedúci príslušnej organizácie potravinového dozoru podľa predpokladaného pracovného zaradenia zamestnanca. Osvedčenie sa zakladá do osobného spisu zamestnanca vykonávajúceho potravinový dozor. |
| (5) Prípravné vzdelávanie zamestnancov vykonávajúcich potravinový dozor vykonáva vzdelávacie zariadenie poverené ministerstvom. |
| § 3 |
| (1) Kvalifikačná skúška sa skladá z praktickej časti, z písomnej časti a z ústnej časti. |
| (2) Praktická časť kvalifikačnej skúšky sa vykonáva v určenej prevádzkarni, a to výberom určitého stupňa3) na uskutočnenie kontroly vrátane odberu vzoriek. Výkon praktickej skúšky sa hodnotí a odovzdáva skúšobnej komisii. |
| (3) Praktickú časť kvalifikačnej skúšky zamestnancov, ktorí nevykonávajú kontrolnú činnosť v rámci potravinového dozoru, určí vedúci príslušnej organizácie potravinového dozoru primerane ich pracovnému zaradeniu. |
| (4) Písomná časť kvalifikačnej skúšky sa vykonáva z niektorých oblastí uvedených v § 2 ods. 2, ktorú určí predseda skúšobnej komisie. |
| (5) Ústna časť kvalifikačnej skúšky sa vykonáva po dokončení praktickej časti skúšky pred skúšobnou komisiou spravidla v ten istý deň ako písomná časť skúšky. |
| § 4 |
| (1) Skúšobnú komisiu zriaďuje ministerstvo. Skúšobnú komisiu tvorí predseda a ďalší štyria členovia skúšobnej komisie. |
| (2) Predsedom skúšobnej komisie môže byť ten, kto spĺňa požiadavky podľa § 1 ods. 1 písm. a) prvého bodu a tretieho bodu, má najmenej desaťročnú odbornú prax a vedeckú hodnosť alebo akademický titul PhD. Predsedu vymenúva a odvoláva ministerstvo. |
| (3) Členom skúšobnej komisie môže byť ten, kto spĺňa požiadavky uvedené v § 1 ods. 1 písm. a) v prvom bode a v treťom bode a má najmenej desaťročnú odbornú prax. Za členov skúšobnej komisie určuje ministerstvo dvoch zástupcov a dvoch zástupcov určuje Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. |
| (4) Skúšobná komisia pri celkovom hodnotení zohľadňuje dosiahnuté výsledky zo všetkých častí kvalifikačnej skúšky. |
| (5) Skúšobná komisia je oprávnená uznášať sa o vydaní osvedčenia nadpolovičnou väčšinou všetkých členov komisie. Pri rovnosti hlasov rozhoduje hlas predsedu. |
| (6) Ak zamestnanec potravinového dozoru kvalifikačnú skúšku nezloží, môže ju raz opakovať, a to najneskôr do troch mesiacov odo dňa neúspešnej skúšky. |
| (7) Náklady na opakovanú kvalifikačnú skúšku znáša zamestnanec. |
| (8) Osvedčenie sa vydáva najneskôr do 30 dní od vykonania kvalifikačnej skúšky a podpisuje ho predseda skúšobnej komisie a vedúci vzdelávacieho zariadenia. |
| (9) Ak sa zamestnanec potravinového dozoru nemôže zúčastniť na kvalifikačnej skúške alebo na opakovanej kvalifikačnej skúške z ospravedlniteľného dôvodu, vzdelávacie zariadenie na návrh skúšobnej komisie určí náhradný termín jej vykonania. |
| § 5 |
| (1) Zamestnanci potravinového dozoru sa pravidelne vzdelávajú v záujme prehlbovania odbornej spôsobilosti. Plán ďalšieho vzdelávania určuje príslušný vedúci potravinového dozoru. Na ďalšom vzdelávaní sa zúčastňujú zamestnanci potravinového dozoru uvedení v § 1 ods. 1 písm. a) a b). |
| (2) Ďalšie vzdelávanie sa zabezpečuje |
| a) preškolením z odbornej problematiky opakujúcim sa minimálne každé tri roky, na ktorom si zamestnanci potravinového dozoru rozširujú nadobudnuté vedomosti a získavajú nové poznatky z oblastí uvedených v § 2 ods. 2; doklad o preškolení sa zakladá do osobného spisu zamestnanca vykonávajúceho potravinový dozor, |
| b) účasťou na odborných podujatiach, konferenciách, seminároch organizovaných ministerstvom a Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky alebo inými ústrednými orgánmi štátnej správy k súvisiacej problematike, |
| c) účasťou na medzinárodných aktivitách, najmä na stážach, konferenciách, seminároch, akciách vyplývajúcich z projektov PHARE a na twiningových projektoch a na zaškoleniach na modernú prístrojovú techniku, |
| d) účasťou na domácich výstavách a zahraničných výstavách v oblasti analytických prístrojov a potravinárskych výrobkov. |
| (3) Vedúci príslušnej organizácie potravinového dozoru zabezpečí, aby zamestnanci uvedení v § 2 ods. 3 sa zúčastnili na ďalšom vzdelávaní. Doklad o absolvovaní ďalšieho vzdelávania sa zakladá do osobného spisu zamestnanca vykonávajúceho potravinový dozor. |
| (4) Náklady na prípravné vzdelávanie podľa § 2 a na ďalšie vzdelávanie uhrádza zamestnávateľ okrem nákladov podľa § 4 ods. 7. |
| § 6 |
| (1) Zamestnanci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky a zamestnanci orgánov na ochranu zdravia, ktorí v čase nadobudnutia účinnosti tejto vyhlášky vykonávajú inšpekčnú činnosť v rámci potravinového dozoru,4) okrem zamestnancov uvedených v § 2 ods. 3 absolvujú prípravné vzdelávanie najneskôr do 31. decembra 2004. |
| (2) Rozsah prípravného vzdelávania podľa § 2 ods. 1 a 2 možno pre zamestnancov uvedených v odseku 1 primerane skrátiť. |
|
|
| § 7 |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. januára 2003. |
|
|
| Zsolt Simon v. r. |
| Poznámky pod čiarou |
| 1) § 53 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov. |
| 2) Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky z 23. februára 2001 č. 28/2001/2-100, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o organizácii, spôsobe a formách ďalšieho vzdelávania veterinárnych lekárov a odborných veterinárnych pracovníkov (oznámenie č. 101/2001 Z. z.). |
| 3) § 19 ods. 3 písm. d) zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení zákona č. 23/2002 Z. z. |
| 4) § 19 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. v znení zákona č. 23/2002 Z. z. |