P. č. | Tematický okruh | Počet hodín |
1. | Technologický postup výroby ovocných destilátov v liehovarníckom závode na |   |
  | pestovateľské pálenie ovocia, podstata kvasného procesu, príprava kvasov, choroby |   |
  | a chyby kvasenia, suroviny, meranie liehu a roztokov, prepočet stupňovitosti | 24 hodín |
  | a) | chemické zloženie ovocia a ovocných štiav z hľadiska možného spracovania na |   |
  |   | destiláty v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovocia, posúdenie |   |
  |   | vhodnosti suroviny na prípravu ovocných destilátov, vplyv úpravy ovocia pred |   |
  |   | kvasením na kvalitu destilátu | 2 hodiny |
  | b) | biologické procesy prebiehajúce počas liehového kvasenia, úloha kvasiniek, |   |
  |   | baktérií, octového, mliečneho a maslového kvasenia, úloha plesní | 2 hodiny |
  | c) | biologické procesy prebiehajúce počas kvasenia, vplyv teploty, prístupu vzduchu |   |
  |   | a kyslosti kvasu na priebeh procesu, hlavné a vedľajšie produkty kvasenia, |   |
  |   | maximálny výťažok liehu a liehovín, vznik metanolu a aldehydov ako nežiadu- |   |
  |   | cich zložiek, vznik esterov ako zložky arómy destilátov, vplyv skladovania desti- |   |
  |   | látu na obsah žiaducich a nežiaducich zložiek, prídavok kvasníc ako technolo- |   |
  |   | gická operácia - vplyv na rýchlosť procesu a na kvalitu destilátu | 4 hodiny |
  | d) | kontrola a riadenie procesu liehového kvasenia - zmyslové hodnotenie, chemické |   |
  |   | analýzy, stanovenie rozpustnej sušiny refraktometricky na princípe merania |   |
  |   | hustoty hustomerom, sacharometrom, muštomerom a Mohrovými váhami, sta- |   |
  |   | novenie celkovej kyslosti | 2 hodiny |
  | e) | destilácia, princíp jednoduchej destilácie, základné pojmy, jednoduchá destilá- |   |
  |   | cia, opakovaná jednoduchá destilácia, vzťah medzi teplotou pár a obsahom |   |
  |   | etanolu, strojové zariadenie | 4 hodiny |
  | f) | destilácia kvaseného ovocia v praxi, prvá destilácia, druhá destilácia, strojové |   |
  |   | zariadenie, riadenie procesu a jeho kontrola, nepretržitá destilácia | 4 hodiny |
  | g) | rektifikácia, cieľ rektifikácie a princípu procesu, rektifikačná kolóna, funkcia |   |
  |   | stáží, reflux, zvýšenie účinnosti delenia zložiek destilátu pri jednoduchších |   |
  |   | zariadeniach bez rektifikačnej kolóny | 4 hodiny |
  | h) | dosahované výťažky liehu a destilátov z jednotlivých druhov ovocia v praxi, |   |
  |   | spotreba surovín, vody a energie, množstvo a zloženie vznikajúcich odpadov, |   |
  |   | výpalky a lutrová voda ako odpad; spôsoby likvidácie a obmedzenia ich využitia; |   |
  |   | hodnotenie výpalkov a odpadových vôd pomocou kritérií BSK a CHSK | 2 hodiny |
2. | Technologické zriadenia v liehovarníckom závode na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
  | a) | destilačné a rektifikačné zariadenia |   |
  | b) | chladiace zariadenia |   |
3. | Lokalizácia výstavby liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie ovocia | 4 hodiny |
4. | Hygienické zásady zriaďovania liehovarníckeho závodu na pestovateľské pálenie |   |
  | ovocia | 4 hodiny |
  | a) | hygiena a sanitácia, zdravotné zabezpečenie pitnej vody, kanalizácia a odkana- |   |
  | lizovanie kvapalných a tuhých odpadov a odpadových vôd, hygienické požia- |   |
  | davky na cudzorodé látky v požívatinách |   |
  | b) | ochrana životného prostredia, právne predpisy o vodách, odpadoch, ochrane |   |
  |   | ovzdušia |   |
5. | Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci | 4 hodiny |
  | a) | právne predpisy o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci |   |
  | b) | právne predpisy upravujúce požiadavky na objekty liehovarníckych závodov na |   |
  |   | pestovateľské pálenie ovocia |   |
  | c) | požiadavky na technické zariadenia z hľadiska bezpečnosti práce |   |
  | d) | elektrické zariadenia v liehovarníckych závodoch na pestovateľské pálenie ovo- |   |
  |   | cia |   |
6. | Právne predpisy upravujúce prevádzkovanie liehovarníckeho závodu na pestova- |   |
  | teľské pálenie ovocia | 8 hodín |
  | a) | povoľovanie prevádzkovania závodu |   |
  | b) | vyhodnocovanie výrobného obdobia v závode |   |
  | c) | potravinový zákon a potravinový kódex |   |
7. | Právne predpisy upravujúce oblasť zdaňovania liehu | 8 hodín |
8. | Vedenie liehovarníckej dokumentácie | 4 hodiny |
9. | Kontrola výroby a obehu liehu | 4 hodiny |
10. | Praktická príprava zameraná najmä na | 16 hodín |
  | a) | praktické ukážky merania liehu a roztokov |   |
  | b) | použitie liehovarníckych tabuliek a prepočty |   |
  | c) | liehovarnícke meradlá - zabezpečenie technologického zariadenia proti nedovo- |   |
  |   | lenej manipulácii |   |