| 121 |
| VYHLÁŠKA |
| Ministerstva školstva a vedy Slovenskej republiky |
| z 3. mája 1994 |
| o zriaďovaní, činnosti a prevádzke zariadení školského stravovania |
| Ministerstvo školstva a vedy Slovenskej republiky podľa § 42 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 279/1993 Z.z. o školských zariadeniach ustanovuje: |
|
|
| § 1 |
| (1) Táto vyhláška upravuje podrobnosti o zriaďovaní zariadení školského stravovania, ich činnosti a prevádzke |
| a) pri zabezpečovaní zdravej výživy detí, žiakov, študentov a pracovníkov škôl v čase ich pobytu v škole, v školskom alebo inom výchovnom zariadení, |
| b) pri výkone podnikateľskej činnosti. |
| (2) Vyhláška sa vzťahuje na stravovacie zariadenia, ktorých zriaďovateľom je orgán štátnej správy, cirkev, náboženská spoločnosť, obec alebo iná právnická osoba či fyzická osoba (ďalej len „zriaďovateľ“). |
| (3) Táto vyhláška sa nevzťahuje na zariadenia vysokoškolského stravovania. |
| § 2 |
| (1) Zariadenie školského stravovania sa zriaďuje po jeho zaradení do siete školských zariadení, ktorú určuje Ministerstvo školstva a vedy Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“), a zrušuje sa po vyradení z nej1). Zriaďovateľ predkladá ministerstvu návrh na zaradenie alebo vyradenie stravovacieho zariadenia do siete alebo zo siete školských zariadení spravidla do 15. mája kalendárneho roku, v ktorom sa má úprava siete vykonať. |
| § 3 |
| (1) Školská kuchyňa a jedáleň sa môže zriadiť, ak sú na to utvorené podmienky a ak sa na stravovanie prihlási aspoň 70 stravníkov, z ktorých viac ako polovica sú deti, žiaci a študenti. V prípade nižšieho počtu stravníkov prihlásených na stravovanie môže zriaďovateľ zabezpečiť výrobu a výdaj jedál zlúčením zariadení školského stravovania v príslušnej lokalite alebo odberom stravy z iného blízkeho stravovacieho zariadenia, ktoré spĺňa požiadavky školského stravovania. |
| (2) Materiálno-technické vybavenie štátnych zariadení školského stravovania z finančnej stránky zabezpečuje zriaďovateľ z prostriedkov štátneho rozpočtu, alebo samo zariadenie zo svojich zdrojov, ak je právnickou osobou. Fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá má toto zariadenie v nájme a užívaní, hradí materiálno-technické vybavenie z vlastných zdrojov, prípadne z dotácií štátu. |
| (3) Ustanovenie odseku 1 sa nevzťahuje na |
| a) neplnoorganizované základné školy, resp. materské školy, ak v obci nie je iná možnosť stravovania zodpovedajúceho požiadavkám na školské stravovanie, |
| b) internátne zariadenia s nepretržitou výchovnou starostlivosťou, |
| c) zariadenia školského stravovania zriaďované cirkvou, náboženskou spoločnosťou, obcou, právnickou osobou alebo fyzickou osobou. |
| § 4 |
| Zariadenie školského stravovania je súčasťou školy alebo školského zariadenia, alebo má právnu subjektivitu na základe rozhodnutia zriaďovateľa. |
| § 5 |
| (1) V zariadeniach školského stravovania sa môžu stravovať deti, žiaci a študenti, ktorí navštevujú predškolské zariadenia, základné školy, stredné školy a školské zariadenia s celodennou starostlivosťou, ako aj deti, žiaci a študenti zúčastňujúci sa na výchovno-vzdelávacích, športových, ozdravovacích a iných obdobných akciách a aktivitách alebo plniaci povinnosti súvisiace s výchovno-vzdelávacím procesom. |
| (2) V zariadeniach školského stravovania sa môžu so súhlasom zriaďovateľa stravovať aj zamestnanci školy, školskej správy a dôchodcovia – bývalí zamestnanci škôl a školských zariadení (ďalej len „dospelí stravníci“). |
| (3) So súhlasom zriaďovateľa sa môžu v zariadeniach školského stravovania na základe žiadosti obce výnimočne stravovať aj iné dospelé osoby ako dospelí stravníci (ďalej len „iní stravníci“) za podmienok, že |
| a) mu predchádza písomný súhlas štátneho lekára, |
| b) mu predchádza písomný súhlas príslušného hygienika, |
| c) zamestnávateľ iných stravníkov preukáže, že nemá vlastné stravovacie zariadenie, a súčasne doloží potvrdenie obce, že v obci nie sú iné zariadenia poskytujúce stravovacie služby, |
| d) sa nenaruší vyučovací proces a riadne stravovanie detí, žiakov a študentov. |
| § 6 |
| (1) Výroba pokrmov a jedál v zariadeniach školského stravovania sa musí riadiť |
| a) odporúčanými výživovými dávkami potravín, |
| b) materiálovými spotrebnými normami,2) |
| c) finančnými limitmi, |
| d) receptúrami, s ktorými súhlasil obvodný štátny lekár. |
| (2) Výroba jedál sa zabezpečuje na základe vopred zostaveného jedálneho lístka, ktorý musí spĺňať požiadavky zdravej výživy. |
| (3) Jedálny lístok zostavuje vedúci kuchár v spolupráci s vedúcim zariadenia školského stravovania a schvaľuje ho vedúci zariadenia školského stravovania. Musí sa na ňom uviesť druh denného jedla a hmotnosť hotovej porcie. Jedálny lístok musí byť vyvesený na viditeľnom mieste. |
| (4) V zariadeniach školského stravovania sa pripravuje desiata, obed a olovrant. Pre deti, žiakov a študentov ubytovaných v zariadeniach s celodennou starostlivosťou sa pripravujú dve hlavné a tri doplnkové pokrmy. |
| (5) Študenti ubytovaní v domove mládeže odoberajú celodennú stravu. Počas choroby alebo neprítomnosti môžu odber stravy odhlásiť. |
| § 7 |
| (1) Úhradu za stravu detí, žiakov, študentov a dospelých osôb a finančné limity na potraviny na výrobu jedál v zariadeniach školského stravovania určuje zriaďovateľ. |
| (2) Výška finančného limitu na potraviny pre dospelých stravníkov sa určuje vo výške finančného limitu na potraviny stanoveného pre žiakov najvyššej vekovej skupiny stravujúcich sa v školskej jedálni. V školských jedálňach pri materských školách sa pre dospelých stravníkov používa finančný limit na potraviny ako pre žiakov druhého stupňa základnej školy. |
| (3) Odseky 1 a 2 sa vzťahujú na zariadenia školského stravovania zriaďované orgánom štátnej správy. |
| (4) Výška úhrady stravy v školskej jedálni zriadenej cirkvou, náboženskou spoločnosťou, obcou, právnickou osobou alebo fyzickou osobou sa určí na základe vzájomnej dohody medzi zriaďovateľom a zákonným zástupcom dieťaťa, žiaka, resp. dospelým stravníkom. |
| (5) Na výšku úhrady za stravu iných stravníkov v zariadeniach školského stravovania sa vzťahujú cenové predpisy. |
| § 8 |
| (1) Doplnkové pokrmy pripravované pre deti a žiakov, príp. ďalšie hlavné jedlo alebo odlišné jedlá sa dospelým stravníkom predávajú za cenu, ktorá plne uhradí náklady na potraviny a réžiu (osobné a vecné náklady) vynaložené na jedno hlavné jedlo alebo pokrm. |
| (2) V prípade, že sa budú dospelým stravníkom stravujúcim sa v školskej jedálni na základe ich požiadavky pripravovať jedlá odlišné od základných jedál, vynaložené náklady na prípravu týchto jedál (na potraviny a réžiu) si budú títo stravníci uhrádzať z vlastných finančných prostriedkov. Výberové jedlá sa môžu pripravovať pri minimálnom počte 50 stravníkov, pričom treba viesť osobitnú evidenciu o spotrebe použitých surovín. |
| (3) Dospelým osobám, ktoré sa stravujú v zariadení školského stravovania, môže zamestnávateľ alebo obec poskytnúť príspevok na úhradu finančného limitu potravín a neinvestičných výdavkov na jedno hlavné jedlo. |
| § 9 |
| (1) Úhrada nákladov na stravovanie sa vykonáva mesačne vopred. |
| (2) Ak zariadenie školského stravovania na základe odporúčania odborného lekára zabezpečuje prípravu diétnej stravy pre dieťa, žiaka, študenta či dospelého stravníka, rozdiel nákladov vynaložených na potraviny a prípravu takejto stravy uhrádza stravník alebo jeho zákonný zástupca. |
| § 10 |
| Počet prevádzkových pracovníkov zariadenia školského stravovania určí vedúci stravovacieho zariadenia so zriaďovateľom na základe priemerného alebo predpokladaného počtu stravníkov a technického vybavenia kuchyne. |
| § 11 |
| (1) Podnikateľskú činnosť môže vykonávať zariadenie školského stravovania na základe súhlasu zriaďovateľa. Podnikateľskou činnosťou zariadenia školského stravovania je najmä |
| a) zabezpečovanie ďalších stravovacích služieb, výroby a predaja jedál a pokrmov rýchleho občerstvenia, predaj polotovarov, cukrárenských výrobkov, nápojov, jemného trvanlivého desiatového pečiva a podobne v hygienickom a zdravotne vyhovujúcom balení, |
| b) poskytovanie stravy zamestnancom obce, dôchodcom a ďalším osobám, ktoré o poskytnutie stravy požiadajú, |
| c) poskytovanie stravy skupinám detí, žiakov, študentov a verejnosti na základe dohody, najmä s ďalšími školskými alebo inými zariadeniami, |
| d) prevádzkovanie bufetu, príp. iného zariadenia rýchleho občerstvenia. |
| (2) V zariadeniach školského stravovania sa nesmú predávať alkoholické nápoje a tabakové výrobky. |
| (3) Podmienkou na výkon podnikateľskej činnosti zariadenia školského stravovania sú: |
| a) voľné výrobné a odbytové kapacity, |
| b) výkon podnikateľskej činnosti, ktorý nesmie byť na úkor jeho hlavnej činnosti, |
| c) súhlas štátneho lekára. |
| § 12 |
| Vedúci zariadenia školského stravovania spolupracuje s riaditeľom školy alebo s vedúcim školského zariadenia |
| a) pri zabezpečovaní pedagogického dozoru nad deťmi, žiakmi a študentmi, |
| b) pri výchove k spoločenskému správaniu, k zásadám zdravej výživy, k hygiene a stolovaniu a pri odstraňovaní negatívnych stravovacích návykov detí, žiakov a študentov a pri zabezpečovaní pitného režimu, |
| c) pri zostavovaní rozvrhu vyučovacích hodín tak, aby prestávky na jedlo a oddych zodpovedali fyziologickým potrebám detí, žiakov a študentov, |
| d) pri utváraní podmienok na rýchle občerstvenie alebo ďalšie stravovacie služby v priestoroch školy alebo na ďalšiu podnikateľskú činnosť, |
| e) pri utváraní podmienok na výkon podnikateľskej činnosti v zariadení školského stravovania. |
| f) pri zabezpečovaní podmienok uvedených v § 5 ods. 3 písm. d). |
| § 13 |
| Vedúci zariadenia školského stravovania spolupracuje s orgánom školskej samosprávy pri prevádzke školského stravovania, najmä informuje a prerokúva zásadné koncepčné otázky a úlohy v tejto oblasti, uplatňuje záujmy rodičov, žiakov, pracovníkov školy a verejnosti vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania. |
|
|
| § 14 |
| Zrušujú sa: |
| 1. Úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky z 8. februára 1983 č. 1734/1983-412 o školskom stravovaní (reg. v čiastke 13/1983 Zb.). |
| 2. Úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky z 29. júna 1985 č. 9051/1985-412, ktorou sa mení a dopĺňa Úprava Ministerstva školstva Slovenskej socialistickej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej socialistickej republiky z 8. februára 1983 č. 1734/1983-412 o školskom stravovaní (reg. v čiastke 18/1985 Zb.). |
| § 15 |
| Táto vyhláška nadobúda účinnosť 1. júnom 1994. |
|
|
| Ľubomír Harach v. r. |
| Poznámky pod čiarou |
| 1) § 5 ods. 1 a § 6 ods. 3 písm. a) zákona Slovenskej národnej rady č. 542/1990 Zb. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. |
| 2) Materiálové spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie, vydané Slovenskou spoločnosťou pre racionálnu výživu, Bratislava 1985.
Materiálno-spotrebné normy a receptúry Ministerstva školstva, mládeže a športu Slovenskej republiky pre školské a vysokoškolské stravovanie (orientačné), OZVENA 1992. |